Rondje Emmerich-Ulft

Ulft, & Emmerich am Rhein
53.10 Km 02:57 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Fietstocht langs de Rijn en Oude IJssel

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Het rivierenlandschap van Emmerich am Rhein, het coulisselandschap met de Oude IJssel in Oude IJsselstreek én de heuvels van het Montferland: Rondje Emmerich – Ulft zit boordevol afwisseling. Fiets vanaf industrieel erfgoed DRU, een voormalig ijzerfabriek van grote betekenis voor de ijzerhistorie, door natuur- en recreatiegebied Engbergen en via de uitgestrekte landerijen rondom Netterden naar het Duitse Emmerich. De Rijnpromenade met alle horeca is ideaal voor een pauze. Zet vervolgens koers richting Montferland. Na het bedwingen van de heuvels kom je bij Kasteel Huis Bergh. Via vlakkere paden en door Azewijn, met een indrukwekkend silo art kunstwerk, eindig je deze 53 kilometer lange fietsroute in Ulft.

De ligging van Ulft aan de Oude IJssel en Emmerich aan de Rijn hebben beide plaatsen geen windeieren gelegd. Ze worden nu aan elkaar verbonden met een fietsroute door afwisselend landschap en verrassende parels bij dit Rondje Emmerich – Ulft. Haal de folder bij het VVV Inspiratiepunt in Ulft of bekijk online. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Hanzestad Emmerich

Hanzestad Emmerich kende tot in de 16e eeuw een periode van welvaart door de gunstige ligging aan de. Van die oude pracht en praal is door oorlogen, overstromingen en epidemieën niet veel meer te zien. Door industrialisatie kwam er, mede door de ligging van Emmerich aan de in 1856 geopende spoorlijn van Oberhausen naar Arnhem, een opleving in de 19e eeuw.

Tijdens WOII werd de stad opnieuw verwoest, maar in de jaren 1950 en 1960 weder opgebouwd. De verkeersverbindingen werden, met de komst van de Rijnbrug en de opening van de snelweg A3 tussen Arnhem en Oberhausen in 1965, aanzienlijk verbeterd.

De stad onderging in 2007 een grote verandering met de nieuwe Rijnpromenade. Deze trekt talrijke bezoekers uit de hele Niederrhein en Nederland. Het nodigt bezoekers uit om te wandelen en te vertoeven met uitzicht op het leven aan de Rijn en de langste hangbrug van Duitsland.

IJzerindustrie Ulft

Door de ligging aan de Oude IJssel en het oer in de grond, is Ulft in Oude IJsselstreek de bakermat van de ijzerindustrie. Ooit kende de regio met het aangrenzende Duitse Isselgebiet en de zijrivier de Aa zo’n tien ijzergieterijen, met als grootste de DRU.

De DRU was lange tijd de belangrijkste werkgever in de regio. De door een waterrad aangedreven hoogoven/ijzergieterij kwam pas goed tot ontwikkeling nadat Bernard Diepenbrock en zijn neven Theodor en Bernard Reigers de leiding over het bedrijf hadden gekregen. Zij woonden in het Duitse Bocholt waar ze ook al een ijzergieterij bezaten. In 1811 werden de twee families eigenaar van de fabriek en toen ontstond de naam Diepenbrock en Reigers Ulft (DRU). Inmiddels is de industriële bedrijvigheid vertrokken, echter hebben de oude fabrieksgebouwen als industrieel monument een tweede leven gekregen.

Afwisselende natuur

Het coulisselandschap is kenmerkend voor Ulft en omgeving. Dit halfopen landschap wordt gekenmerkt door een lapjesdeken van kleine onregelmatige percelen die worden afgeschermd door heggen, houtwallen of muurtjes. Bijzonder is ook de rivierduin bij natuur- en recreatiegebied Engbergen. Vervolg je de route richting Emmerich dan kom je in het rivierenlandschap. Daarna fiets je naar het glooiende Montferland. Een heuvelachtig bosgebied, omzoomd door uitgestrekte akkers, landerijen en kleine dorpen. De statige bossen worden afgewisseld met heidevelden, zandbulten en bronnen. Kortom veel variatie in deze fietsroute.

Startpunten

TOP DRU Industriepark
Hutteweg 24
Ulft

Deel deze route