Min40celsius

Hoofdstraat 14, 7076 BB Varsselder | Tel: +31315683656 | Toon op kaart

Min40celsius is een verrassend bezoekerscentrum over het unieke landschap van de regio. Een speurtocht naar de bijzondere geologische geschiedenis, bijzondere fossielen, stuwwallen, ijstijden en de ijstijdzoogdieren, en het archeologische spoor van de Neanderthaler tot en met de Romeinen en Germanen.

Waar een paar miljoen jaar geleden walvissen en haaien zwommen ontstaat tijdens de ijstijden de Achterhoek. De zee verandert in een landschap met woeste rivieren en rivierduinen. Honderden meters dik landijs schuift als een bulldozer over poolwoestijnen en grassteppen. Mammoeten en neushoorns leven samen met de Neanderthaler, terwijl hyena’s en leeuwen vechten om het kadaver van een wisent. En waar Germanen en Romeinen streden en samenleefden.

In het bezoekerscentrum mag je zelf graven naar botten als een echte paleontoloog of proberen vuur te maken met vuursteen.

Meld je aan voor een zoekexcursie en probeer je geluk uit door zelf te gaan zoeken naar een echt bot van een mammoet, een mooie steen of fossiel. Nodig  jouw vrienden uit voor een kinderfeestje. Of kom voor een bedrijfsuitje, familiedag of buurtfeest en verwonder je over het ontstaan van ons fraaie landschap en zijn geologische geschiedenis. Voor scholen zijn er actieve lesprogramma’s.

Het bezoekerscentrum is geopend op woensdagmiddag en zondagmiddag. Tijdens schoolvakanties  zijn we extra open op zaterdag. Openingstijden 13:30 – 17:00. De entree is €7,50. Voor actuele openingstijden en prijzen zie www. min40celsius.nl.

Zoekexcursie

Ga zelf zoeken naar stenen, fossielen en botten bij zandwinning Azewijnse Broek. Je kunt zo maar het geluk hebben op een bot of tand van een mammoet of wolharige neushoorn of een fossiele schelp. Trek niet je beste kleren aan en een emmer en hamer is handig.

De data wanneer je kunt aanmelden voor een zoekexcursie worden eind januari op de website en facebook bekendgemaakt. Of een excursiedatum door gaat wordt pas enkele dagen voorafgaand beoordeeld. Dit hangt namelijk af van de bedrijfsvoering op dat moment en of er op dat moment voldoende grind aanwezig is.

Je kunt je aanmelden voor een zoekdatum nadat deze zijn gepubliceerd op onze website of facebook. Door een mail te sturen naar info@min40celsius.nl of aanmelden via de contactpagina. (maximaal 1 keer aanmelden voor de excursies om meer liefhebbers een kans te geven) Vermeld datum en namen van de deelnemers bij de aanmelding. Wij hanteren geen wachtlijst, voorinschrijving of reservelijst.

De kosten zijn € 10,50 p/p. (maximum aantal deelnemers ongeveer 30-35). Per gezin/groep moet minimaal een volwassen begeleider mee.

Groepsuitjes (met buren, familie of collega’s)

Voor een uitje met een informatief tintje kom dan eens met buren, familie of collega's naar bezoekerscentrum Min40celsius. En verwonder u over het ontstaan van ons fraaie landschap en zijn geologische geschiedenis. Tijdens standaard openingstijden kunnen we groepen tot maximaal 18 personen ontvangen. Op andere dagen/tijdstippen kunnen we tot 40 personen ontvangen.
Reserveren of informatie

Website E-mail Telefoon