Stad en Land

Hummelo, Doetinchem, Gaanderen, & Laag Keppel
67.37 Km 03:45 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Je start deze fietsroute in het gezellige centrum van Doetinchem, maar al snel fiets je in het groene buitengebied. Je komt langs het zeventiende-eeuwse kasteel Slangenburg, dat gelegen is op een prachtig landgoed. Verderop in de route kom je ook nog langs Kasteel Keppel en Kasteel De Kelder. De afwisseling tussen stad, historische gebouwen, bos en weilanden maakt dat je tijdens deze fietstocht je ogen uitkijkt.

Startpunten route: 

- VVV Doetinchem, Burgemeester van Nispenstraat 2 - Doetinchem
- TOP Laag Keppel, Dorpsstraat 30 - Laag-Keppel

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

1 Doetinchem

Deze historische stad aan de Oude IJssel vervult op veel gebieden een streekfunctie. Je vindt er onder andere verschillende galerieën, een stadsmuseum en drie molens. In het centrum heb je ruim de keuze uit leuke winkels, goede restaurants en gezellige terrasjes.

2 Halse Vloed

In deze plas- en draszone mag het water buiten de oevers treden. De beekbedding is verhoogd, waardoor het water minder snel wordt afgevoerd. Zo is een grote verscheidenheid aan vochtminnende planten ontstaan, zoals klokjesgentiaan en zwanenbloem.

3 De Halse Rug

Deze langgerekte dekzandrug tussen Aalten en Zelhem is ontstaan in de laatste ijstijd door opstuwing van landijs. De laagtes in de rug zijn ondergestoven met stuifzand. Op deze onvruchtbare grond bevinden zich nog steeds dennenbossen.

4 Kasteel Slangenburg

Van dit zeventiende-eeuwse kasteel zijn de inrichting, het meubilair en de wandschilderijen bewaard gebleven. Het park rondom het kasteel behoort tot de best bewaarde voorbeelden van Nederlandse tuinaanleg uit de zeventiende eeuw.

5 Havezathe Kemnade

Deze historische buitenplaats is een rijksmonument. Het kasteel wisselde veelvuldig van eigenaar en was ondermeer het buitenverblijf van de familie Misset. Onder de toren bevinden zich de keldergewelven, die toegang zouden geven tot een onderaardse gang.

6 Molen Aurora

Deze korenmolen is een ronde bakstenen bovenkruier uit 1870. Op dinsdag en vrijdag is er meestal een molenaar aanwezig die de molen laat draaien. Als er weinig wind staat, voorziet hij de wieken eerst van zeilen.

7 Kasteel Keppel

In Laag-Keppel staat een van de grootste en mooiste kastelen van de Achterhoek: KasteelKeppel. Het kasteel stamt uit de veertiende eeuw, werd in 1510 verwoest en is later volledig herbouwd.

8 Kasteel De Kelder

In het mooie bosgebied De Kruisbergse bossen kom je langs Kasteel De Kelder. In oorsprong is dit een havezate uit de zestiende eeuw, die na een brand in 1934 volledig is gerestaureerd. Tegenwoordig kun je er trouwen.

 

Startpunten

TOP Laag Keppel
Dorpsstraat 30
Laag-Keppel
VVV Inspiratiepunt Doetinchem
Burgemeester van Nispenstraat 2
Doetinchem
TOP 't Onland
Rekhemseweg 175
Doetinchem
TOP Stroombroek
Landweerswal 2
Braamt

Deel deze route