Synagoge Lochem

Westerwal 6, 7241 BC Lochem | Toon op kaart

Voor WOII had Lochem veel Joodse ingezetenen. Herinneringen aan die tijd vormen de Joodse begraafplaats aan de Zutphenseweg en de voormalige Joodse synagoge.

De Synagoge van Lochem is gebouwd in 1865 en op 20 oktober van dat jaar plechtig ingewijd. Het gebouw diende ter vervanging van een ander gebouw dat dienst deed als synagoge. Vermoedelijk stond dat tussen het 3e en 4e huis aan de Westerwal. Na ingebruikname is de synagoge een aantal keren gerestaureerd en verbouwd. Bij één van die verbouwingen is het huidige plafond aangebracht. Het is van dun plaatijzer, de ornamenten zijn er in reliëf ingestampt. Door zijn afmeting, vormgeving, en kleurgebruik is het Lochemse plafond uniek. Voor zover bekend is het het enige bewaard gebleven platijzeren plafond in Nederland.

Tot 1941 heeft de synagoge als zodanig dienst gedaan.

In het gebouw bevindt zich in een gesloten vitrine het boek waarin de namen van alle omgekomen Joodse medeburgers zijn gekalligrafeerd. Van de bloeiende Joodse gemeenschap in Lochem overleefden slechts 18 leden de oorlog. De namen in het boek worden elk jaar op 4 mei, als afsluiting van de jaarlijkse dodenherdeking, voorgelezen. Ter herinnering aan de omgekomen Joodse stadgenoten heeft de Lochemse bevolking een bronzen plaquette aan de muur van de synagoge laten aanbrengen.