Synagoge Lochem

Westerwal 6, 7241 BC Lochem | Toon op kaart

Lochem had voor de Tweede Wereldoorlog veel Joodse ingezetenen.Herinneringen aan die tijd vormen de Joodse begraafplaats aan de Zutphenseweg en de voormalige Joodse synagoge.

De Synagoge van Lochem is gebouwd in 1865 en op 20 oktober van dat jaar plechtig ingewijd.De synagoge heeft tot 1941 als zodanig dienst gedaan.

Het nieuwe gebouw diende ter vervanging van een achttiende eeuw gebouw dat bestaan moet hebben tussen de huizen nummer 3 en 4 aan de Westerwal. Nadien is de synagoge een aantal keer gerestaureerd en verbouwd.Bij een van de verbouwingen is het huidige plafond aangebracht. Het is van dun plaatijzer, de ornamenten zijn er in reliëf ingestampt. Door zijn afmeting, vormgeving, en kleurgebruik is het Lochemse plafond uniek. Het is bovendien, voor zover bekend, het enige bewaard gebleven platijzeren plafiond in Nederland. In het gebouw bevindt zich in een gesloten vitrine het boek waarin de namen van alle omgekomen Joodse medeburgers zijn gekalligrafeerd. Van de bloeiende Joodse gemeenschap in Lochem overleefden slechts 18 leden de oorlog.De namen in het boek worden elk jaar op 4 mei, als afsluiting van de jaarlijkse dodenherdeking, voorgelezen. Ter herinnering aan de omgekomen Joodse stadgenoten heeft de  Lochemse bevolking een bronzen plaquette aan de muur van de synagoge laten aanbrengen.