Veengootwandeling

Zieuwent, Harreveld, & Heelweg
12.13 Km 02:26 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

De Veengoot is een riviertje dat ontspringt in de buurt van Lichtenvoorde en vervolgens in noordwestelijke richting stroomt. Met deze wandeling steek je deze rivier twee keer over. Je geniet van het kenmerkende coulisselandschap van de Achterhoek en van het steeds veranderende uitzicht. Onderweg doe je de gezellige dorpen Harreveld en Zieuwent aan, waar vast een fijne rustplek te vinden is voor een kop koffie of een uitgebreide lunch. Volg de blauwe voetstapjes.

Harreveld

Dit kerkdorp ligt in de gemeente Oost Gelre. In het centrum van het dorp vind je de Sint-Agathakerk uit 1867. Iets buiten het dorp, langs de N18, staat beltkorenmodel Hermien. Het dorp heeft een rijk verenigingsleven.

Heelweg

Heelweg is een buurtschap ten noorden van Varsseveld. Het bestaat uit veel boerderijen en twee woonkernen, Heelweg Oost en Heelweg West. De landerijen worden onderbroken door prachtige houtwallen en watergangen. Naast verharde wegen wordt het gebied ook doorkruist door fietspaden en zandpaden.

Zieuwent

Lange tijd werden in Zieuwent geheime missen in schuren, woonhuizen en stallen gehouden. Pas in 1880 werd de huidige Sint-Werenfriduskerk gebouwd, een kopie van de bedevaartsbasiliek uit het Duitse Kevelaer. Het imposante gebouw kreeg de bijnaam ‘Kathedraal van de Achterhoek’.

De Radstake

Op zeer oude landkaarten wordt de Radstake al vermeld. De Radstake had meerdere functies: herberg, uitspanning, café en gerechtsgebouw. Rovers werden hier berecht en als straf boven op een wiel of rad gelegd. Tegenwoordig is het een van de grootste uitgaansgelegenheden in de Achterhoek.

Lichtenvoorde

Lichtenvoorde staat bekend om zijn evenementen en gastvrijheid. In het centrum vind je aaneengesloten terrassen, barretjes en eetgelegenheden. Ook kun je niet om de 20.000 kilo zware zwerfkei heen met het gemeentewapen. Een aanrader is het grote hertenkamp met volop wandelmogelijkheden.

Startpunten

TOP De Radstake
Twente-Route 8
Heelweg
SP31 Harreveld
Kerkstraat
Harreveld

Deel deze route