Wenterslenterpad

23.70 Km 06:00 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Ontdek met deze route het gevarieerde landschap van Winterswijk!

Dé manier om Winterswijk – in de volksmond ook wel Wenters of Wenterswiek – te verkennen, is door déze wandeling te lopen. De route voert langs historische panden, over landgoederen en door prachtige natuurgebieden.Bordjes met de blauwe voetstap geven de route aan.

Via de Lappenbrink naar buurtschap het Woold

De route kan gestart worden bij Station Winterswijk aan de stationsstraat (startpunt 02), TOP Berenschot aan de Wooldseweg (startpunt 08) of bij starpunt 11 aan de meekertweg (de rommelpot) in Winterswijk. In het Winterswijkse centrum kom je langs de Jacobskerk, de Tricotfabriek en de Lappenbrink. Wanneer je bij Berenschot’s Watermolen in het Woold start, loop je door het landschap van laaglandbeken zoals De Slinge, waar watermolens graan of olie persten. Deze molen uit de 18e eeuw is op dagen dat het restaurant open is, ook van binnen te bezichtigen (www.rest-berenschot.nl).

Strandbad om (van) te smullen

Aan de rand van Winterswijk ligt het Strandbad, dat in de jaren dertig werd aangelegd als werkverschaffingsproject. In 2010 is het gebouw gerestaureerd en sindsdien weer open voor zwemliefhebbers. In het paviljoen boven het karakteristieke badgebouw kun je eten in restaurant LEV by Mike. Wat een uitzicht! www.levbymike.com.

Nog meer moois onderweg

Een eindje verder, bij het bruggetje over de Slinge, staan twee karakteristieke gebouwtjes; restanten van een dubbele watermolen, een olie- en graanmolen. Ernaast ligt Gasterij de Gulle smid. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de Slinge. Van landgoed Vriezenhuis, een van de kenmerkende Scholtenboerderijen uit deze streek, vang je tijdens het wandelen nog net een glimp op.  

Waar de Slinge kabbelt

Na Berenschot’s Watermolen hoor je De Slinge (6) die hier door natuurgebied De Bekendelle stroomt. Misschien zie je de zeldzame ijsvogel of de grote gele kwikstaart.

In stilte over het vlonderpad

Even voorbij de Venemansmolen kom je langs het mooiste deel van de route: het Meddose Veen. Dit is onderdeel van het Korenburgerveen, een van de laatste hoogveengebieden in ons land met zeldzame mossen, lavendelheide, orchideeën en vooral… stilte. Het pad is vaak erg modderig, daarom is een vlonderpad aangelegd. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn in het natte seizoen aanbevolen!

Lees meer
Natuur

Restaurant Berenschot's Watermolen

Wooldseweg 74, 7108 AB
Winterswijk-Woold, Nederland

SP08 TOP Berenschot

Wooldseweg 74, 7108 AB
Woold, Nederland

TOP Berenschot

Wooldseweg 74, 7108 AB
Woold, Nederland

SP02 Station Winterswijk

Stationsstraat, 7101 GJ
Winterswijk, Nederland

SP11 De Rommelpot

Meekertweg 8, 7102 GE
Winterswijk, Nederland
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route