TOP Vreehorst

Vreehorstweg 43, 7102 EK Winterswijk | Tel: +31 543 514 805 | Toon op kaart

Dit Toeristisch Overstappunt ligt midden in Nationaal Landschap Winterswijk. Het gebied van 22.000 hectare bevindt zich tussen Aalten, Lichtenvoorde, Groenlo en de Duitse grens. In het gebied vind je een afwisselend coulisselandschap. Essen, houtwallen, beken, molens en bossen vormen het decor van mooie doorkijkjes richting
scholtengoederen, wijngaarden, boerderijen en bijzondere natuurgebieden.
De flora en fauna bestaat uit een groot aantal zeldzame soorten. Denk hierbij aan bijzondere planten zoals de slanke sleutelbloem en de bosgeelster. Maar ook zeldzame vlinders, zweefvliegen, loopkevers en libellen. Of nog grotere dieren zoals de kamsalamander, ijsvogel, oehoe, boommarter, vleermuizen, de grote gele kwikstaart en soms zelfs kraanvogels.

Bekendelle

De Bekendelle is een beschermd moerasbos dat uniek is in Nederland. Er zijn diverse bewegwijzerde routes in het gebied en met een beetje geluk spot je onderweg
een ijsvogel. De historische Berenschot’s Watermolen in ‘t Woold is een ideale tussenstop voor koffie of een fotomoment.

Steengroeve

De bodemopbouw in Winterswijk is bijzonder gevarieerd en wordt geologisch gezien als het rijkste stuk van ons land. De steengroeve is een plek waar miljoenen jaren aarde zichtbaar zijn en regelmatig wereldberoemde fossielen worden gevonden. Vanaf het uitkijkpunt bij de groeves heb je prachtig uitzicht over deze unieke plek.

Centrum Winterswijk

Winterswijk is een gezellige plaats met bruisende winkelstraten. Elke woensdagmorgen en zaterdag is er markt. Je vindt hier tevens Villa Mondriaan; een museum over de vroege jaren van Piet Mondriaan.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 52 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kunt je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Fietsroutes

Wandelroutes

MTB Route

Gravelbikeroute

Website Telefoon