Winterswijk Oost

Winterswijk

40.78 Km 02:16 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Met deze fietsroute ontdek je het gebied ten noorden van Winterswijk, in de buurt van de Duitse grens. Je komt door verschillende buurtschappen die bij Winterswijk horen en langs de voor deze omgeving zo kenmerkende scholtenboerderijen. Maak zeker een kleine omweg naar de Steengroeve, vooral als je geïnteresseerd bent in geologie, mineralen en fossielen. Wie weet zie je dan ook het oehoepaar dat hier elk jaar broedt.

Sevink Mölle

Deze korenmolen uit 1868 is sinds 1992 een rijksmonument. Je kunt de molen op bepaalde dagen vrij bezichtigen. Er horen een restaurant, overdekt avonturenpark en camping bij en er beginnen diverse wandel- en fietsroutes vanaf de molen.

Meddo

Meddo is een buurtschap dat hoort bij de gemeente Winterswijk. Vanuit de eeuwenoude traditie van naoberschap zorgen de bewoners hier voor elkaar in goede en slechte tijden, zoals bij een huwelijk, geboorte of begrafenis.

Biologisch Station Zwillbrock

Natuurreservaat het Zwillbrockervenn bestaat uit bos, water en moeras. Tussen maart en juli kun je tijdens je wandeling flamingo’s tegenkomen. Het Biologisch Station heeft als taak het natuurreservaat met zijn lokale flora en fauna in stand te houden en excursies, lezingen en bezoekersdagen te organiseren.

Barokkerk Zwillbrock

Omdat er in hun eigen dorp of buurtschap geen kerk was, bezochten vroeger veel kerkgangers uit de Achterhoek deze kerk. Het prachtige interieur in barokstijl geldt als het best bewaarde in het gehele Münsterland.

Scholtenboerderijen

Scholtenboerderijen zijn statige boerenhuizen te midden van grote boomgroepen. Ze komen in dit gebied veel voor. Scholtenboeren hadden tot ver in de negentiende eeuw een bevoorrechte positie in de gemeenschap. Het kenmerkende landschap rondom Winterswijk, een afwisseling van bosgebieden, houtwallen, beken en boomgroepen, is mede aan hen te danken. 

Steengroeve

Zo’n 240 miljoen jaar geleden lag hier een ondiepe zee, waardoor hier veel fossielen worden gevonden. De steengroeve is niet vrij toegankelijk, maar vanaf de kijkmuur heb je wel prachtig zicht op de verschillende aardlagen.

Lees meer

TOP Haak en Hoek

Holterhoekseweg 6

TOP Sevink Mölle

Meddoseweg 40

TOP Berenschot

Wooldseweg 74
56
48
48
23
04
33
11
10
16
16
22
20
14
07
03
02
99
54
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route