Belegering van Groenlo

Groenlo

Beltrum

Lievelde

Zwolle

40.14 Km 02:14 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

In de Tachtigjarige Oorlog werd fel gestreden om Groenlo. In 1627 heroverde Prins Frederik Hendrik de stad van de Spanjaarden. Hij maakte gebruik van een circumvallatielinie of insluitingslinie. De linie werd binnen twee weken gegraven en omsloot Groenlo volledig. Nu zie je nog her en der in het landschap herinneringen aan deze tijd. Deze fietstocht leidt je langs plekken waar geschiedenis is geschreven.

Startpunt route:

- TOP Erve Kots, Eimersweg 4 - Lievelde
- TOP Haak en Hoek, Holterhoekseweg 6 - Groenlo

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

1 Erve Kots

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was dit het belangrijkste punt van de insluitingslinie van het Staatse leger. Het was de plek waar Prins Frederik Hendrik verbleef. Nu is er een openluchtmuseum en pannenkoekboerderij gevestigd.

2 Het Schootsveld

Op deze plek werd de laatste Slag om Grolle uitgevoerd, waarmee Grolle in 1627 weer in handen van het Staatse leger viel. Om het jaar wordt hier in oktober de Slag om Grolle nagebootst.

3 Ruiterweg

Een deel van de insluitingslinie liep langs deze weg. Bij de oversteek van de Deventerkunstweg naar de Startmansweg lag vroeger de Hollandse Schans, die aanvallen vanuit het noorden en vanuit Duitsland moest tegenhouden. De schans is nu niet meer zichtbaar.

4 De Franse Schans

Hier controleerden de Fransen de weg naar Bredevoort. Na de herovering is de Franse Schans volledig verdwenen, maar
op basis van oude kaartstudies weten we ongeveer waar deze lag. In droge periodes worden de contouren soms weer zichtbaar in het landschap.

5 De Engelse Schans

Schansen waren onderdeel van de in slui tingslinie. Op deze opgeworpen aarden wallen stonden de kanonnen. In 2002 is de Engelse Schans in oude staat hersteld. Vlak in de buurt is een twintig meter hoge uitkijktoren gerealiseerd. Je hebt hier een mooi uitzicht over de omgeving.

Lees meer

TOP Erve Kots

Eimersweg 4

TOP Haak en Hoek

Holterhoekseweg 6
98
99
41
95
92
59
79
50
52
52
54
99
02
01
33
32
89
89
27
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route