Berkelroute

Warnsveld

Almen

Lochem

Zutphen

Veldwijk

45.20 Km 03:01 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Hemelsbreed liggen vestingstad Lochem en Hanzestad Zutphen maar 15 kilometer uit elkaar, maar met deze fietstocht van 44 kilometer neem je de toeristische route. En dat is dankzij het afwisselende landschap tussen beide steden zeker geen straf! Je passeert een aantal landgoederen en kleinschalige landbouwgronden. Ook fiets je een stuk langs de rivier de Berkel en door het uitgestrekte bosgebied Het Grote Veld. De route wordt aangegeven met groene bordjes met Berkelroute erop.

Lochem

Lochem heeft al sinds 1233 stadsrechten. Sinds de middeleeuwen is het stratenstelsel van de binnenstad nauwelijks veranderd. Het gezellige marktplein met de vele terrasjes is de ideale plek om even bij te komen van je fietstocht.

De Velhorst

Het grootste deel van dit uitgestrekte landgoed (325 hectare) is opengesteld voor publiek, maar Huis Velhorst zelf niet. Op het landgoed ontdek je authentieke boerderijen, houtwallen, boomgaarden en bloemrijke graslanden. Ook is er een kwetsbaar, vochtig terrein met kikkers en bijzondere planten.

Het Grote Veld

Vroeger was dit een uitgestrekt heidegebied, nu is het grotendeels bebost. Het vormt één geheel met ’t Waliën en de Velhorst. Daarmee is dit een van de grootste aaneengesloten bosgebieden in de Achterhoek. Je ziet er veel verschillende bomen.

Zutphen

Zutphen kreeg al rond 1190 stadsrechten. De honderden monumenten in de stad herinneren aan het roemrijke verleden als belangrijke handelsstad. Ook de vele bezienswaardigheden en musea maken een bezoek aan Zutphen zeer de moeite waard.

Rivier de Berkel

De rivier de Berkel ontspringt in Duitsland in Billerbeck. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. Laat je eens meevoeren over de Berkel met een van de berkelzompen.

Lees meer
Natuur

TOP Zutphen

Houtwal 3

TOP Warnsveld

Rijksstraatweg 10

TOP Bosrijk Ruighenrode

Vordenseweg 6
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route