Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Met haar levendige ijzerhistorie heeft Oude IJsselstreek een oersterk verhaal te vertellen. De Oude IJssel, die hier door het landschap slingert, vormt de bakermat voor de oudste ijzergieterijen van Nederland. Deze rivier loopt, net als de Aa-strang, door naar Duitsland. Met deze fietsknooppuntenroute over verkeersluwe paden langs het water ontdek je het afwisselende rivierenlandschap vanaf industrieel erfgoed DRU Industriepark tot aan het Duitse Bocholt. Geniet er van Kaffee mit Kuchen in het centrum, bezoek het textielmuseum en Kubaai, iets buiten het centrum, of kom tot rust bij het Aa-meer, een prachtig aangelegd meer in stedelijk gebied. Er is een folder van deze route in Nederlands en Duits verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt in Ulft. Je kunt de folder ook online bekijken. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.
Onder meer door de ligging aan de Oude IJssel en het oer in de grond, is Oude IJsselstreek de bakermat van de ijzerindustrie. Ooit kende de regio met het aangrenzende Duitse Isselgebiet en de zijrivier de Aa, zo’n tien ijzergieterijen, met als grootste de DRU.
De DRU was lange tijd de belangrijkste werkgever in de regio was. De door een waterrad aangedreven hoogoven/ijzergieterij kwam pas goed tot ontwikkeling nadat Bernard Diepenbrock en zijn neven Theodor en Bernard Reigers de leiding over het bedrijf hadden gekregen. Zij woonden in het Duitse Bocholt waar ze ook al een ijzergieterij bezaten. In 1811 werden de twee families eigenaar van de fabriek en toen ontstond de naam Diepenbrock en Reigers Ulft (DRU). Inmiddels is de industriële bedrijvigheid vertrokken, echter hebben de oude fabrieksgebouwen als industrieel monument een tweede leven gekregen.
In het Duitse Bocholt staat Kubaai: waar oude productiehallen en spinnerijgebouwen, machinehallen en schoorsteenresten getuigen van een lang vervlogen, bloeiende textielproductie in Bocholt, brengen nu mensen hun vrije tijd door met cultuurbeleving.
De oude spinnerij Herding, die jarenlang leeg stond, is één van de culturele locaties geworden, het LWL TextilWerk. Sinds 2011 zijn er tentoonstellings- en evenementenruimtes en een spectaculair restaurant hoog boven de daken van Bocholt. Ook de andere voormalige fabriekspanden krijgen zo allen hun eigen bestemming. Kortom, Kubaai is een brug van het verleden naar de toekomst - van het platteland naar het stadscentrum - van een industriegebied naar een diverse stadswijk.
Waar de route in Nederland je veelal weidse uitzichten langs het water geeft, zie je dit aan de Duitse kan veranderen. De Aa-strang gaat over in de Bocholter Aa en het landschap verandert. Meer bomen en beschutting langs de fietspaden, totdat je uiteindelijk bij Bocholt in de buurt komt en de bebouwing van de stad het beeld bepaalt. Onderweg passeer je een havezate, molen, biergarten en bakkerij.