Gastvrij genieten

in Landelyk Lochem

Gastvrij genieten in Landelyk Lochem

Eindeloos dwalen langs water, door bossen en velden. Fietsen langs landgoederen. Genieten van kunst, cultuur en muziek. Shoppen op de plaatselijke markten en in de vele leuke winkeltjes. Of neerstrijken op een fijn terras met een lekker drankje en ambachtelijke maaltijd. In de gemeente Lochem kan het allemaal!

11 dorpen en een stad

Met 11 dorpen en een kleine landstad is er voor iedereen wel wat te doen in de gemeente Lochem. Samen geven ze invulling aan Landelyk Lochem. Waar op de ene plek de tijd lijkt stil te staan, bruist het ergens anders van de actie. Vroeger kwamen mensen al van heinde en verre om van het goede leven op het platteland te genieten. De vele landgoederen met buitenplaatsen zijn daar de stille getuigen van. Lochem en haar omgeving wordt nog steeds in één adem genoemd met rust, ruimte en groen. Maar ook met kunst, cultuur, spannende verhalen en lekker eten en drinken. Wist je dat de historie van stad Lochem teruggaat tot de middelleeuwen? En dat de industriële ontwikkeling op verschillende plekken duidelijke sporen heeft nagelaten? Begin een bezoek aan de gemeente Lochem bij het VVV Inspiratiepunt.   

 

Op deze plek staat een ingesloten video die van YouTube afkomstig is. Om de inhoud te kunnen zien dien je eerst expliciet toestemming te geven dat YouTube cookies op jouw apparaat mag plaatsen.

Open cookievoorkeuren

Tip! Elk jaar stelt VVV Lochem een Inspiratiekrant samen, met leuke tips om erop uit te gaan.

Ik wil de Inspiratiekrant lezen

 Meer weten over de kernen in de gemeente Lochem? 

Almen, Barchem, Eefde, Epse, Exel, Harfsen, Joppe, Gorssel, Kring van Dorth, Laren, Lochem, Zwiep

 

Wandelen

Lochem is door tevoetonline.nl uitgeroepen tot 'Wandelgemeente van het jaar 2022".

Dwalen over de Gorsselse Heide en het Grote Veld. Genieten van de bossen op de Lochemse Berg of op de landgoederen Ampsen, Verwolde, Velhorst, het Haveke of Huis de Voorst. Struinen door de uiterwaarden van de IJssel en langs de oevers van de Berkel. Of liever terug in de tijd tijdens de historische stadswandeling in Lochem. De gemeente Lochem is zo divers, dat er voor ieder type wandelaar wel mooie plekken zijn op op ontdekkingstocht te gaan. De natuurgebieden in de gemeente zijn niet op één hand te tellen. Eeuwenoude landgoederen en nieuwe Natura 2000 gebieden liggen gemoedelijk naast elkaar. Als je echt eens buiten de gebaande paden wilt, kun je met de boswachter of schaapsherder op pad. Je gaat dan op zoek naar bijzondere en voor de streek kenmerkende flora en fauna en leert meer over duurzaam natuurbeheer. Ook leuk! Wandelen met een ezeltje in je kielzog. Informeer bij VVV Lochem naar de mogelijkheden.

Wist je dat wandeldorp Barchem het startpunt is voor 9 mooie natuurroutes?

 

Fietsen

Ook voor fietsers is de gemeente Lochem een uitstekende uitvalsbasis. Fietsen doe je over mooie goed onderhouden fietspaden, bospaden, oude handelsroutes en verstilde landwegen. Routes zijn er meer dan genoeg. Het leuke van fietsen in en om de gemeente Lochem is dat de omgeving ook veel moois te bieden heeft. Als je denkt alles gezien te hebben, wat we ons overigens niet voor kunnen stellen, fiets je vanuit Lochem makkelijk naar Vorden, met haar Acht Kastelenroute. Maar ook naar de Hanzesteden Zutphen en Deventer of je gaat met het pontje bij Gorssel naar de overkant van de IJssel. Ook de Markelose Heide, de Holterberg en het kleinste 'Stedeke' van Twente, Diepenheim, liggen binnen fietsafstand. Fietsen huren kan bij verschillende fietsenwinkels. 

De wandel- en fietsroutenetwerken zijn uitgebreid en actueel. Stel zelf je eigen route knooppuntenroute samen of kies uit één van de vele door locals uitgestippelde routes. Een overzicht van Achterhoekse routes vind je hier. Ga je liever op pad met je smartphone? Download de Achterhoek routeapp in de stores van Apple en Google. 

Liever sportiever

Ook sportievelingen kunnen hun hart ophalen. De laatste jaren is er hard gewerkt aan een aantal interessante MTB-trails. Een topper voor die-hard MTB-ers is de ‘De Lochemse Berg Route’. Met flink wat hoogtemeters een echte uitdaging voor de ervaren fietser. Voor gravelbikers is er onder andere de ‘Strade Bianche Achterhoek’ in verschillende afstanden. En ook trailrunners en ruiters komen in Lochem aan hun trekken. Op Outdoor Achterhoek vind je alle informatie over routes en activiteiten. 

Slapen en eten

Uitgerust wakker worden

In de gemeente Lochem zijn zoveel mooie plekken om te bezoeken, dat je aan één dag echt niet genoeg hebt. Maak van je dagje uit een weekendje of nog langer. Overnachten kan in één van de vele B&B’s, hotels, huisjes of op de camping. Van kamperen bij de boer tot je laten verwennen in een luxe hotel. Wakker worden met fluitende vogeltjes op de achtergrond is zo fijn. Zie je jezelf al zitten op het terrasje van dat ene perfecte vakantiehuisje met een vers gekookt eitje? Of een korte wandeling maken over de camping om warme broodjes te halen?

Op het menu

Lekker en vers zijn de producten uit de streek. Je koopt ze bij de boerenlandwinkels. Veel restaurants koken ook lokaal. Wat dacht je van asperges met kaviaar, vergezeld van een frisse Berquel wijn? Allemaal uit Laren. Ook leuk! In het buitengebied de vele zelfbedieningsstalletjes langs de kant van de weg. En in  de herfst staat er volop wild op het menu.

Eropuit gaan

Cultuur snuiven

De bekendste musea zijn MORE in Gorssel, STAAL in Almen het Huis Verwolde in Laren. Ateliers en galerieën van plaatselijke kunstenaars zijn verspreid over de kernen. Of het nu in de schouwburg, één van de (openlucht)theaters of op een andere locatie is. Er is vaak wel ergens een concert, lezing, toneelstuk of cabaretvoorstelling te beleven. Check de agenda op www.vvvlochem.nl.

Duurzaam op ontdekkingstocht

Bij Unieke Uitjes in Laren hebben ze een hal vol duurzame vervoersmiddelen. Bijvoorbeeld elektrische Tuktuk’s of choppers. Om van de Berkel te genieten stap je in één van de Berkelzompen. De schippers, de Zompekearls, vertellen spannende Berkelverhalen. Zelf peddelen in de kano of op de supplank kan ook. Leuk voor kinderen… bij de Vetweide in Almen kun je zelfs met ezeltje op pad.

Fijn winkelen

In het historische centrum van Lochem en het chique Gorssel kun je fijn winkelen. Je vindt er leuke kleine winkeltjes, boetiekjes en speciaalzaken met een verrassend assortiment. Vraag een local naar de beste winkeltip.