Ontdek de

Gemeente Lochem

Rijk aan natuur en cultuur

Gemeente Lochem, 11 dorpen en 1 stad. Verscholen in het voor de Achterhoek zo kenmerkende coulisselandschap herbergt de gemeente veel verrassingen. Mooie wandel- en fietspaden volgen oude waterwegen en doorkruisen de afwisselende natuur en buurtschappen. Historische bezienswaardigheden, authentieke boerderijen, musea en levendige dorpskernen wisselen elkaar af. 

Kenmerkend voor deze gemeente zijn de vele landgoederen, zoals bijvoorbeeld Landgoed Ehzerwold in Almen, Landgoed Ampsen, de Hoofdige Boer, De Boekhorst en Landgoed Verwolde. Lochem heeft vele soorten natuurgebieden en is een prachtige omgeving om te recreëren. Zo is in Gorssel een 100ha groot natuurgebied en een groot vogelrijkdom te vinden en ligt tussen Lochem en Barchem de Lochemse en Kale Berg. Het hoogste punt van deze bergen ligt 50m. boven NAP en 35 meter hoger dan de omgeving.

Er is altijd wel wat te doen. Je komt waarschijnlijk tijd tekort, maar dat is geen probleem. In Lochem staan genoeg comfortabele hotels. Of ga je kamperen aan het water, in de bossen of op het erf van de boer? Waar je ook neerstrijkt, de gastvrijheid zal je goeddoen. Ontspan, relax, laat je heerlijk in de watten leggen en kom vooral nog eens terug.

Er is voor iedereen altijd wel wat te doen. Proef, beleef & geniet, want Lochem smaakt zeker naar meer! Wilt u meer weten? Bij de VVV's en informatiepunten wijst men u de weg: VVV Lochem, VVV agentschap Gorssel, VVV agentschap Barchem en VVV agentschap Laren.
 

Lochem

Als je Lochem binnenkomt, vallen twee dingen op: de spontane begroetingen van de ‘locals’ en de prachtige historische straatnamen als ’t Ei, de Bierstraat of de Brouwhuissteeg. De stadsrechten dateren al sinds 1233 maar nog steeds heerst er de gemoedelijke sfeer van een dorp, met een eigen schouwburg en vele voorzieningen voor de toerist. Lochem heeft verschillende restaurants, lunchrooms en cafés en heeft zowel een Hema als specialiteitenwinkels. Op de markt herinneren de hobbelige keien aan de tijd toen burgers nog veldkeien binnensleepten om de stadsmuren te versterken. En nog steeds zijn er de smalle middeleeuwse straatjes. Gezellige terrassen nodigen uit tot lange zomeravonden en mooie ontmoetingen met eigenzinnige bewoners.

Lochem heeft veel natuur en is rijk aan geschiedenis. Aan monumenten en religieuze gebouwen is geen gebrek. Bij een bezoek aan Lochem zijn de Gudula Kerk, Lochemse Berg, Paaschberg met Openluchttheater, Het Grote Veld en 18 holes golfbaan absolute must-see’s. Bezoek ook één van de vele landhuizen (via een autotocht) of ga met de kinderen naar het Winterwonderland in december. Wist je trouwens dat de inwoners van Lochem ook wel Koolhazen genoemd worden? Lochem had vroeger last van een hazenplaag!

Krant Lochem

Gorssel

Gorssel is een stijlvol plaatsje tussen Laren (Gld), Zutphen en Deventer. Hartelijkheid, rust en eenvoud blijken een goede combinatie met de allure van Museum MORE en de verschillende horecazaken. Vooral de specialiteiten winkels, antiek en exclusieve zaken zijn een trekpleister voor bezoekers uit het hele land. Vanuit het gezellige centrum loop je naar de uiterwaarden. De drassige grond is een paradijs voor weidevogels. Kies een lekker oeverplekje om de zon in de IJssel te zien zakken of laat je met het pontje naar de overkant brengen. Ook is Gorssel bekend van de IJsseljazz en de Gorsselse Heide.

De spannende geschiedenis van de Staringkoepel

Ontdek de Spannende Geschiedenis van Lochem. In Lochem vind je de Staringkoepel, een koepeltje waar de dames van stand graag hun kopje thee dronken met uitzicht op de ouderwets romantische Berkel.

Lees meer