Heiligenbeelden - STAAL

Warnsveld

Almen

Vorden

Download GPX-bestand
28.29 Km 01:34 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Kun je niet genoeg krijgen van een route vol variatie? Dan is deze fietsroute je op het lijf geschreven. Geniet van het wisselende landschap en de prachtige plekken die gedurende de route op je pad komen. Ga vanaf museum STAAL linksaf de Dorpsstraat op en volg de bordjes naar knooppunt 46. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Startpunt museum STAAL

Berkel

Vanaf museum STAAL fiets je bijna parallel langs het water van de Berkel (liggend aan je rechterzijde). Een groep vrijwilligers nam het initiatief om de oude Berkelvaart, in een eigentijds toeristisch concept, weer te doen herleven, waardoor je soms misschien op de Berkel een typisch ouderwets scheepje zult zien (het scheepje is herbouwd en heet een Berkelzomp). 

Grote veld

De Berkel laat je achter je en je fietst richting prachtig bosgebied en komt bij het Grote Veld, een plek die door sommigen omschreven wordt als de Achterhoekse Veluwe in het klein. Wie weet kom je ook nog herten tegen. 

De Wildenborch

Door de bossen fietsend kom je langs de Wildenborch, een particuliere historische buitenplaats, waar een imponerend kasteel achter de bomen zichtbaar wordt. Het huis met zijvleugels en ronde toren is in privébezit en is niet te bezichtigen, maar een bezoek aan de tuinen is wel mogelijk. De monumentale beeldencollectie die je hier kunt bewonderen is grotendeels bijeengebracht door de kunsthistoricus Mr. A. Staring, eigenaar en bewoner van de Wildenborch van 1931-1967. Hij plaatste ze op bijzondere plekken in de tuin, die daardoor een stijlvolle en lieflijke sfeer heeft gekregen. In de jaren die volgden is de collectie aangevuld met diverse andere antieke beelden, die prachtig in het geheel passen.

Heiligenbeeldenmuseum

Een voormalige kerk dat is omgetoverd naar een museum. De H.-Antonius-van-Paduakerk heeft in 2000 een herbestemming gekregen als Heiligenbeeldenmuseum en is daarmee gered van de sloop. Het gebouw is de oudst bewaard gebleven kerk van architect P.J.H. Cuypers. Hij ontwierp meer dan 100 kerken, waarvan er meer dan 60 daadwerkelijk zijn gebouwd. Daarnaast is Cuypers is een bekend architect van o.a. het Rijksmuseum en het Centraal station in Amsterdam. 

Den Bramel

In het hart van de Achterhoek ligt deze imposante verschijning en historische buitenplaats Den Bramel. Van de eerst vermelde versie uit 1396 en die uit ongeveer 1645 resteert weinig meer. Het gebouw dateert grotendeels uit 1720-1726. Later rond 1868 werd het huis voorzien van een neorenaissance trapgevel. Een leuk detail is dat het huis in die periode verbouwd is met materiaal van een voormalige kerk. Het landgoed is opengesteld voor publiek, het kasteeltje en de omliggende tuin zijn privé.

Warkense Molen / Bakkerijmuseum

Authenticiteit ten top! De Warkense Molen staat in licht glooiend landschap en dat is niet voor niks. Door de natuurlijke hoogte waarop de molen is gebouwd, is er goede windvang mogelijk en om die reden werd bij de bouw van de molen voor het type ‘grondzeiler’ gekozen. Bij dit type zwaaien de wieken vlak over de grond en wordt de molen vanaf de grond bediend. Van binnen is de molen volledig intact. Vanuit de vroegere bakkerswoning is de authentieke bakkersoven (uit ca. 1910) verplaatst naar de stoltenberg achter de molen. Vervolgens is de stoltenberg helemaal gerestaureerd en ingericht als bakkerijmuseum. Op openingstijden zijn er vrijwilligers die rondleidingen verzorgen en bij bijzondere gelegenheden zijn er demonstraties brood bakken in de met takkenbossen gestookte bakkersoven.
 

Lees meer
Natuur
Kunst
Gemarkeerd

Heiligenbeeldenmuseum Kranenburg-Vorden

Ruurloseweg 101

TOP Bosrijk Ruighenrode

Vordenseweg 6
56
85
86
81
44
49
45
46
82
50
51
57
56
56
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route