Kleurrijke kunstroute

Ulft

Terborg

Gendringen

Silvolde

Varsselder

Etten

Download GPX-bestand
29.60 Km 01:58 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Fietroute langs kleurrijke ornamenten en ateliers

30 km fietsen langs het stroomgebied van de Oude IJssel. Op verschillende plekken passeert u bijzonder kleurrijk straatmeubilair, gemaakt van gietijzer.

Proef het heden en verleden van de maakindustrie in Oude IJsselstreek! Met haar levendige historie heeft dit gebied een oersterk verhaal te vertellen. De Oude IJssel, die hier door het landschap slingert, vormt de bakermat voor de oudste ijzergieterijen van Nederland.

In het gebied langs de Oude IJssel tussen Gaanderen en de Duitse grens, is het werk van kunstenaar Alexander Schabracq niet te missen! Kleurrijk exotische lichtmasten en bankjes gemaakt van gietijzer staan verassend verspreid in het landschap. Oude IJsselstreek heeft ze cadeau gekregen van Amsterdam, waar ze jarenlang op het Rokin en het Damrak hebben gestaan.

De kleurrijke kunstroute voert langs het stroomgebied van de Oude IJssel. Op verschillende plekken staat bijzonder kleurrijk straatmeubilair, gemaakt van gietijzer. Deze ornamenten komen van de hand van ontwerpers Schabracq en Postma. Oude IJsselstreek heeft deze ornamenten in 2013 cadeau gekregen van de gemeente Amsterdam, waar ze jarenlang op het Rokin en het Damrak hebben gestaan. De geschiedenis van Oude IJsselstreek is sterk verweven met de ijzerindustrie en daar sluiten de ornamenten goed bij aan. Het meubilair is door vrijwilligers gerestaureerd met gebruik van veel kleur, en geplaatst op diverse plekken in het stroomgebied van de Oude IJssel.

Om bezoekers te stimuleren meerdere mooie plekken langs de Oude IJssel te bezoeken is er een kleurrijke kunstroute ontwikkeld. Op verschillende plekken passeren fietsers het bijzondere straatmeubilair en verschillende kunstateliers. De 30 km lange fietsroute langs kleurrijke ornamenten en ateliers staat in de nieuwe brochure “Kleurrijke kunstroute‘’.

De route is beschreven in de routebrochure, die o.a. verkrijgbaar is bij de VVV Oude IJsselstreek en lokale toeristische ondernemers. U kunt de routebrochure ook hier online bekijken.

Website: www.vvvoudeijsselstreek.nl 

Lees meer
Natuur
Kunst

VVV Inspiratiepunt Oude IJsselstreek

Hutteweg 26

Deel deze route