Langs kastelen, landgoederen en monumentale boerderijen

Vorden, Bronkhorst, Steenderen, & Wichmond
37.64 Km 02:05 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Deze route start in het gezellige centrum van het kastelendorp Vorden. Je fietst richting Kasteel Vorden. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.Het kasteel is in particuliere handen en is tijdens openingstijden te bezichtigen. In de kasteeltuin kun je genieten van een kop koffie of thee. De route vervolgt zich, het parklandschap rond het kasteel maakt plaats voor het mooie coulisselandschap, wat typerend is voor de omgeving. Je komt door kleine dorpen en buurtschappen. 

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden stamt uit de twaalfde eeuw, maar was toen totaal anders. Het kasteel, zoals we het nu zien, is voor het grootste deel gebouwd in de zestiende eeuw. Hiervoor was alleen de vierkante toren, die op dit moment nog te zien is, aanwezig. Kenmerkend aan dit kasteel is een ommuurd voorplein met een ophaalbrug. Het kasteel verloor in de loop der eeuwen echter zijn defensieve functie en werd in de negentiende eeuw omgebouwd tot landhuis. 

Bronkhorst

Bronkhorst is een stadje gelegen aan de IJssel in de gemeente Bronckhorst. Het is het kleinste stadje van Nederland en heeft maar 157 inwoners. Met zijn oude boerderijhuisjes, smalle keistraatjes en enkele bezienswaardigheden, is Bronkhorst zeker een bezoekje waard. Vooral als je van wandelen en rust houdt.

Kasteel Hackfort

In het midden van de uitgestrekte landerijen ligt het centrum van landgoed Hackfort, het kasteel. Tot het landgoed behoren een kasteel met wandelbos, koetshuis, tuinmanswoning, watermolen en vele boerderijen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt Hackfort door de Spaanse troepen belegerd, geplunderd en vernield. Borchard van Westerholt laat het in 1585 weer opbouwen, nu met twee torens. De laatste ingrijpende wijziging van het complex heeft plaatsgevonden in 1788.

Startpunten

TOP Bronkhorst
Onderstraat 9
Bronkhorst
TOP Vorden
De Bleek
Vorden

Deel deze route