Lokaal ommetje Lichtenvoorde

Lichtenvoorde

Zieuwent

Lievelde

Vragender

24.40 Km 01:37 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Het afwisselende landschap en de pittoreske kerkdorpen maken dit tot een fijne fietstocht. In Lichtenvoorde kom je onder andere langs de NH-Johanneskerk met scheve toren. Fiets dan naar de volgende kerk: de St. Werenfriduskerk in Zieuwent. Beide kerken zijn op afspraak te bezoeken. Door de groene omgeving fiets je door naar Lievelde, Vragender en terug naar Lichtenvoorde. Een mooi en inspirerend ommetje!

1. Erve Kots Herberg en Museum

Eeuwenlang stond hier een boerenherberg die onderdak bood aan vele reizigers. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was dit het belangrijkste punt van de insluitingslinie van het Staatse leger. Het was de plek waar Prins Frederik Hendrik verbleef. Nu is er een openluchtmuseum en pannenkoekboerderij gevestigd.

2. Kaasboerderij Weenink

Op deze kaasboerderij worden op ambachtelijke manier boerenkazen gemaakt. In de bijbehorende landwinkel koop je niet alleen de eigen kaas, maar ook andere streekproducten. Er is een groot terras en er zijn speeltoestellen voor de kinderen. Daarnaast kun je meedoen aan verschillende activiteiten, zoals boerengolf, een workshop kaasmaken of handboogschieten.

3. Lievelde

Uit archeologische vondsten blijkt dat de omgeving van Lievelde al in de zevende eeuw werd bewoond. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had het leger van Prins Frederik Hendrik hier zijn hoofdkwartier. Vandaag de dag is Lievelde een gezellig kerkdorp.

4. Lichtenvoorde

Lichtenvoorde staat bekend om zijn evenementen en gastvrijheid. In het centrum vind je aaneengesloten terrassen, barretjes en eetgelegenheden. Ook kun je niet om de 20.000 kilo zware zwerfkei heen met het gemeentewapen. Een aanrader is het grote hertenkamp met volop wandelmogelijkheden.

5. Zieuwent

Lange tijd werden in Zieuwent geheime missen in schuren, woonhuizen en stallen gehouden. Pas in 1880 werd de huidige Sint-Werenfriduskerk gebouwd, een kopie van de bedevaartsbasiliek uit het Duitse Kevelaer. Het imposante gebouw kreeg de bijnaam ‘Kathedraal van de Achterhoek’.

Lees meer

TOP Beneman

Winterswijkseweg 9

Lichtenvoordse leeuw op de kei

Dijkstraat

Uitzichtpunt Engels Schans

Schansweg

TOP Erve Kots

Eimersweg 4
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route