Meeneroute

10.38 Km 02:05 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg de gele voetstapjes.

Vroeger maakten de pachtboeren van de landgoederen samen gebruik van weidegronden om hun vee te laten grazen. Zo'n gezamenlijk stuk land heette een meene. Destijds kwamen meenes in dit gebied veel voor, maar in de negentiende eeuw is veel gemeenschappelijk land verdeeld. Toch is de omgeving van kasteeldorp Ruurlo nog net zo mooi als toen! Je komt langs nóg een punt met veel historie: de wegwijzer uit de tv-serie ‘De Zevensprong’ uit de jaren tachtig.

Ruurlo

Ruurlo is vooral bekend om zijn prachtige ligging: aan de rand van Boswachterij Ruurlo. In dit 500 hectare grote natuurgebied vind je een afwisseling van bossen en weiden. Je kunt er uren rondwandelen. Daarnaast is Kasteel Ruurlo een belangrijke eyecatcher van dit dorp.

Landgoed De Wiersse

De tuinen van De Wiersse zijn ontzettend gevarieerd: er is onder andere een ‘wilde tuin’ met varens en mos, een strakke rozenparterre en een met rozen en kamperfoelie overwelfde pergola. De tuinen liggen op een landgoed van driehonderd hectare groot.

Baakse Beek

Deze rivier heeft zijn oorsprong in het Korenburgerveen en Lievelde en vloeit via Ruurlo en Vorden naar de IJssel. Provincie en waterschap zetten zich in om meer ruimte te maken voor natuur rondom de beek en beter in te spelen op klimaatverandering.

Sint Willibrorduskerk

De bouw van deze rooms-katholieke kerk werd in 1871 afgerond. In 1938 zijn de zijbeuken erbij gebouwd. Enkele glas-in-loodramen sieren de entree, die zich onder de kerktoren met naaldspits bevindt. De kerk is een gemeentelijk monument.

Museum MORE Kasteel Ruurlo

Dit kasteel is vanaf de vijftiende eeuw in handen van de adellijke familie Van Heeckeren geweest. Sinds 2017 is Museum MORE er gevestigd. Het leven en werk van grootmeester Carel Willink staat er centraal.

Lees meer
Natuur

TOP De Heikamp

Hengeloseweg 2

SP50 De Luifel

Dorpsstraat 11
N48
N14
N38
N33
N58
N56
N82
N79
N90
N23
N40
N18
N25
N11
N20
E34
W93
N71
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route