Meeneroute

10.38 Km 02:05 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Tien kilometer wandelen door de prachtige omgeving van het kasteeldorp Ruurlo. Het uit de middeleeuwen stammende Huize Ruurlo drukt zijn stempel op het dorp en zijn omgeving.

Start- en eindpunt Startpunt 50 De Luifel

De Meeneroute is een rondgaande route, volg hierbij de gele wandelnetwerkbordjes. Deze routebeschrijving begint bij De Luifel in Ruurlo. Er is hier voldoende parkeergelegenheid. Een andere mogelijke startplaats is TOP De Heikamp in Ruurlo. 

Wat is een Meene?

Vroeger maakten de pachtboeren van de landgoederen samen gebruik van weidegronden om hun vee te laten grazen. Zo'n gezamenlijk stuk land heette een Meene. Afhankelijk van de hoeveelheid vee die je had, konden boeren gebruik maken van dit gezamenlijke stuk land. Het hoofd van de Meene, de richter, zag er op toe dat het er eerlijk aan toe ging. Later in de 19e eeuw is veel gemeenschappelijk land verdeeld.

Zevensprong

Herken je hem? De wegwijzer uit de tv-serie ‘De Zevensprong’ uit de jaren ’80. Dit is de plek waarmee elke aflevering begon. Voor de opnames was de plek bijna perfect. Er ontbrak alleen één weg (de rode wijzer) en de herberg was in geen velden of wegen te vinden. De extra weg werd tijdelijk gecreëerd en een aantal decordelen vormden herberg ‘De Rode Man’. De binnenopnamen vonden plaats in een oude schuur in de tuin van Kasteel Huis Ruurlo, dat in de serie het Trappenhuis heette. Elke avond werd de wegwijzer weer opgeborgen.

Speciaal voor de opnames zijn er veel extra struiken en planten aangebracht om het op een dicht bos te laten lijken. De zevensprong is te vinden in het Rijkenbargse bos net buiten Ruurlo. 

De Wiersse, de kleine Wiersse

Landgoed de Wiersse heeft zestien hectare aan historische en uitstekend onderhouden open tuinen. Het landgoed wordt sinds 1678 bewoond en beheerd door de familie. De tuin is gedurende de laatste 29 seizoenen door meer dan 480.000 bezoekers van over de hele wereld bezocht. 

Baakse Beek

De Baakse beek zorgt voor een deel van de afwatering van de landbouwgronden in de Achterhoek. Dit werd vanaf het einde van de 19e eeuw steeds intensiever rond de beek, waardoor de bewoners vaak last kregen van wateroverlast. Daarop werd in 1919 het Waterschap Baakse Beek opgericht, dat de waterstand in het gebied moest reguleren.

Sint Willibrorduskerk

De route voert je langs de Sint Willibrorduskerk. Dit is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Ruurlo. De oorspronkelijke kerk uit 1871 is een zaalkerk gebouwd in neogotische bouwstijl. Na de restauratiewerkzaamheden in 2007 is er weer zicht op een groot glas-in-loodraam boven het priesterkoor, deze is in 1938 dichtgemetseld. 

Museum MORE | Kasteel Ruurlo

In de bosrijke omgeving van de Achterhoek ligt het bijzondere Kasteel Ruurlo. Het rijksmonument is één van de mooiste kastelen van Gelderland en wordt omringd door een prachtige Engelse landschapstuin. In dit kasteel kun je de magie van Carel Willink ontdekken. De professionele gidsen vertellen alles over de locatie en de meester-schilder.
 

Lees meer
Natuur

TOP De Heikamp

Hengeloseweg 2

SP50 De Luifel

Dorpsstraat 11
N48
N14
N38
N33
N58
N56
N82
N79
N90
N23
N40
N18
N25
E34
W93
N71
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route