Molenroute Berkelland

Eibergen

Geesteren

Borculo

Download GPX-bestand
46.18 Km 02:34 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Watermolen Borculo

Midden in het centrum van Borculo ligt de oude watermolen. De watermolen is gebouwd in 1552 aan rivier de Berkel. Scheepvaart over de Berkel was vroeger een belangrijke vorm van transport. De wegen over land waren over het algemeen slecht en vervoer over water was een goed alternatief. Door de eeuwen heen werden koloniale goederen naar Duitsland vervoerd, op de terugweg werd hout, aardewerk en kalk meegenomen. Borculo is anno 2009 de thuishaven van Berkelzomp, de Jappe, een nagebouwde schuit die vroeger goederen vervoerde. De zomp wordt nu gebruikt voor toeristische vaartochtjes over de Berkel.

Molen de Ster

Vlak voor Geesteren, fietsend op het Rotmansdiekse, ligt aan de linkerkant de Molenweg met molen de Ster. De molen is een achtkantige stellingkorenmolen en is gebouwd in 1859. Hij is tot drie keer toe afgebrand en steeds weer opnieuw opgebouwd. De molen wordt nog regelmatig gebruikt voor het vermalen van veevoer. De gemeente Berkelland is sinds 1977 de huidige eigenaar. De molen is iedere zaterdag en op afspraak te bezichtigen en er worden regelmatig exposities gehouden.

Olde Mölle/Hollandse Molen

Bij knooppunt 30 is het mogelijk om een stukje richting knooppunt 81 (richting Neede) te fietsen om de Olde Mölle/ De Hollandsche Molen te bekijken in Lochhuizen. De molen uit 1926 is iedere zaterdagmiddag te bezoeken en van mei tot en met september ook op woensdagmiddag. De molen is gebouwd bovenop een stuwwal van 35 meter uit de laatste ijstijd. De Needse Berg is geologisch zeer interessant door de aanwezigheid van verschillende aardlagen.

Rietmolen

Links van knooppunt 60 (richting knooppunt 50) ligt Rietmolen, een dorpje dat ontstond rond 1600, toen het katholieke geloof in de streek werd verboden en mensen toch de missen wilden volgen. Die missen werden gehouden in boerenschuren. Omdat men zo ver moest lopen, werden steeds meer boerderijen rondom de ‘kerk’ gebouwd. Dit werd een nederzetting, waaruit het huidige Rietmolen ontstond.

Mallumse Molen

De molen met schutsluis en gerestaureerd Muldershuis herinnert aan de vroegere Berkelschipperij. De molen behoorde al in 1188 tot de heerlijkheid Hof van Mallum en is in gebruik geweest tot 1943. Oorspronkelijk was het een dubbele molen, aan de linkerzijde een korenmolen, waar de boeren verplicht waren hun graan te doen malen, aan de rechterzijde een oliemolen die in 1917 is afgebroken. Het Muldershuis dateert van 1753. De molen is op zaterdagmiddag te bezoeken.

Er wordt verondersteld dat het voormalige ‘Hanninkgat’ aan de Stokkersweg in Olden Eibergen de vroegere molenkolk geweest is. Een molenkolk is een gegraven poel bestemd voor drinkwater. De molen werd rond 1540 gebouwd door de Heer van Borculo. In de jaren ‘30 van de twintigste eeuw werd de kolk dichtgegooid met het Eibergse huisvuil.

De molen van de hof te Vaarwerk is de oudst bekende molen aan de Berkel en wordt al vermeld in 1188 als eigendom van de heer van Diepenheim.

Lees meer
Natuur

Museum de Scheper

Hagen 24

TOP De Olde Mölle

Diepenheimseweg 21

TOP Mallumse Molen

Mallumse Molenweg 114

De Kastanjefabriek

Haaksbergseweg 16
65
65
64
87
85
86
56
89
88
82
38
83
24
77
78
79
80
30
30
31
93
60
94
61
62
63
66
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route