Montferlandse Molens

Zeddam

's Heerenberg

Beek

Kilder

Loerbeek

Download GPX-bestand
47.33 Km 02:38 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

De gouden akkers en het Bergherbos maken het glooiende landschap van Montferland puur. Tussen de diverse landschappen liggen pittoreske dorpjes, met molens in overvloed. Er zijn veel molenaars actief om al deze molens te kunnen laten draaien en in diverse molens worden streekproducten verkocht. In Didam vind je bijvoorbeeld de monumentale St. Martinusmolen, terwijl in Zeddam de fraaie Grafelijke Korenmolen tot ver in de regio te zien is. Deze torenmolen behoort tot de oudste gemetselde molens van West-Europa.

Op een steenworp afstand van de Grafelijke Korenmolen staat de Rosmolen. De Rosmolen dateert uit 1546. Hier wordt in de lente en in de zomer gemalen op paardenkracht. Dit evenement is uniek in Nederland. Ook vinden hier regelmatig kunstexposities plaats.

Aan de voet van de Hulzenberg vind je het pittoreske Stokkum. De Düffels Möll torent hier fier boven het kerkdorp uit. Het maakt niet uit van welke kant je Stokkum komt binnenfietsen, de hoger gelegen molen vraagt vanuit elke hoek om aandacht. Terecht! Het is een van de parels van Montferland. Er staat een bankje, waardoor deze locatie ideaal is voor een korte stop. Vanaf dit bankje kun je genieten van het prachtige uitzicht over de omgeving.

De Rembrandt molen in Kilder is winnaar van de monumentenprijs 2016. Aan Duitse zijde vind je de Eltener Mühle am Möllebult, ook wel Gerritzens Mühle genoemd. Dit was de eerste molen in het Rijnland. In het naastgelegen Mühlebistro kun je genieten van Kaffee und Kuchen. Ook uitspanning ’t Peeske biedt een mooi uitzicht om bij te komen met een hapje en een drankje. Bij dit aardige bergmeertje, dat door een bron wordt gevoed, vind je een bovenslag waterradmolen, gedateerd uit 1885.

Lees meer
Cultuur

TOP Tolhuis

's-Heerenbergseweg 42

Grandcafé de Snor

Molenstraat 2

SP33 De Nevelhorst

Nevelhorstpad 2
81
80
85
10
75
64
04
02
20
21
16
07
08
10
03
02
04
23
19
44
73
77
79
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route