Zeddam

, 7038 Zeddam | Toon op kaart

Zeddam is één van de grootste dorpen van de gemeente Montferland. Het dorp word gekenmerkt door de ligging aan het bos en de molen boven aan het dorp. Het dorp is opgedeeld in twee delen: het boven dorp en het beneden dorp. Het boven dorp is het gedeelte dat om de Oswaldus kerk ligt, het beneden dorp is het stuk waar al van oudsher huizen staan. Door de ligging direct aan de heuvels van het Bergherbos is Zeddam een prima uitvalsbasis om de Achterhoek te verkennen. Overnachten doe je in één van de hotels of bed & breakfast- accommodaties, zoals Het Montferland, Karels, Hotel Restaurant Ruimzicht of Reizigershofstede.

Bezienswaardigheden Zeddam

Het dorp kent een aantal bijzondere monumenten waaronder de Sint-Oswalduskerk, Motte Montferland, Rosmolen Zeddam, Grafelijke Korenmolen, de Padevoort en Museumboerderij Gildekoat.

Wandelen en fietsen in en rondom Zeddam

Zeddam is een ideaal vertrekpunt voor wandel- en fietstochten in Montferland en de Achterhoek. Het heuvelachtige landschap doet haast on-Nederlands aan. Populaire routes in de buurt zijn de Montferlandse Toppenroute, Bansprongroute, Zeddammer Bos-route en fietsroute Montferlands Mooiste.  Bekijk hier het route-aanbod in de gemeente Montferland.

MTB route Zeddam

MTB route Zeddam, ook wel MTB route Montferland, is een gevarieerde route over de bosrijke heuvelrug het Montferland. Tijdens de route van 26 km bedwing je meerdere toppen, zoals de Hulzenberg, Hettenheuvel en Kale Jacob, waardoor de route een paar pittige klimmetjes en snelle afdalingen kent. Een ander moment rij je over een onverharde weg langs bloemrijke akkerranden en weilanden. Start deze route bij Berc Bike Studio Café in Zeddam. Hier kun je ook terecht voor mountainbikeverhuur en de aanschaf van het verplichte MTB vignet.

Zeldzame molen

De molen van Zeddam, de Grafelijke korenmolen is een nog werkende, middeleeuwse torenmolen en behoort tot de oudste gemetselde molens van West-Europa en bepaalt al sinds de 15e eeuw het beeld van Zeddam. De torenmolen van Zeddam behoort tot de bezittingen van Huis Bergh. De heren Van den Bergh, de eerste eigenaren van het kasteel en de molens te Bergh, hadden het wind- en maalrecht op hun grondgebied. Dit hield in dat alleen zij molens op hun grond mochten bouwen en dat bewoners verplicht waren om daar hun graan te laten malen

Motte Montferland

De Motte Montferland ligt in het Bergherbos. Een motte is een door mensenhanden opgehoogde natuurlijke heuvel. De Motte Montferland is de grootste motte van Nederland. Het is rond het jaar 1000 opgeworpen. Van de 12 tot 17 meter hoge motte is tenminste de laatste 7 meter kunstmatig opgehoogd. De motte is omgeven door een gracht en een dubbele aarden wal.