Natuurtocht Bekendelle

& Winterswijk
7.27 Km 01:27 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

De Bekendelle is een beschermd oerbos. Hier heersen rust en stilte, je hoort alleen het kabbelende water van de Boven-Slinge. Waar deze beek vroeger stroomde, is een vochtig elzenbos ontstaan. Onder de bomen groeien slanke sleutelbloem, bosgeelster en in de nattere delen dotterbloem en pinksterbloem. Bij regenachtig weer staan deze plekken gedeeltelijk of soms helemaal onder water. Neem dus voor de zekerheid je laarzen mee. Volg de paarse voetstapjes.

Berenschot’s Watermolen

In 1652 bouwde de heer Adriaen van Eerde tot Pleckepoel deze molen, als bezitting van havezate Het Plekenpol. Terwijl je op het zonnige terras geniet van je kopje koffie, zie en hoor je hoe het waterrad draait en knarst en hoe het water over de stuw valt.

Bekendelle

Dit is een van de weinige moerasbossen in Nederland. Bij regenachtig weer staat een deel van het gebied onder water. Er komen bijzondere planten en dieren voor. Als je geluk hebt, ontdek je de ijsvogel of de grote gele kwikstaart.

Boven-Slinge

De Boven-Slinge is de grootste min of meer natuurlijke beek in het gebied van Winterswijk. In Duitsland, waar de Boven-Slinge ontspringt, is de beek bijna volledig rechtgetrokken.  Pas over de grens krijgt hij zijn meer natuurlijke, kronkelige loop terug. Net als de andere beken hier stroomt de Boven-Slinge door beekbossen.

Nationaal Landschap Winterswijk

Een uniek gebied van 22.000 hectare groot, met een afwisseling van natuurreservaten, dorpskernen, scholtengoederen en vestingstadjes. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zoveel zeldzame en beschermde dieren en planten naast elkaar leven.

 

Startpunten

TOP Berenschot
Wooldseweg 74
Woold
TOP Vreehorst
Vreehorstweg 43
Winterswijk

Deel deze route