Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Volg deze route via de knooppuntenbordjes.
In de Tachtigjarige Oorlog werd fel gestreden om Groenlo. In 1627 heroverde Prins Frederik Hendrik de stad van de Spanjaarden. Hij maakte gebruik van een circumvallatielinie of insluitingslinie. De linie werd binnen twee weken gegraven en omsloot Groenlo volledig. Nu zie je nog her en der in het landschap herinneringen aan deze tijd. Deze fietstocht leidt je langs plekken waar geschiedenis is geschreven.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was dit het belangrijkste punt van de insluitingslinie van het Staatse leger. Het was de plek waar Prins Frederik Hendrik verbleef. Nu is er een openluchtmuseum en pannenkoekboerderij gevestigd.
In Groenlo herinnert nog veel aan de roemrijke vestinggeschiedenis uit de zestiende en zeventiende eeuw. Op de stadswallen staat het kanon dat is achtergelaten door prins Frederik Hendrik. Ook het Stadsmuseum besteedt veel aandacht aan de Spaanse tijd.
Op deze plek werd de laatste Slag om Grolle uitgevoerd, waarmee Grolle in 1627 weer in handen van het Staatse leger viel. Om het jaar wordt hier in oktober de Slag om Grolle nagebootst.
Schansen waren onderdeel van de insluitingslinie. Op deze opgeworpen aarden wallen stonden de kanonnen. In 2002 is de Engelse Schans in oude staat hersteld. Vlak in de buurt is een twintig meter hoge uitkijktoren gerealiseerd. Je hebt hier een mooi uitzicht over de omgeving.
Uit archeologische vondsten blijkt dat de omgeving van Lievelde al in de zevende eeuw werd bewoond. Lange tijd had Lievelde geen kerk. De Christus Koning Kerk werd pas in 1954 in gebruik genomen.