Rondje Berkel
Volg deze borden:
Op pad
Kies hieronder jouw startpunt:
Beschrijving
Volg deze route via de knooppuntenbordjes.
De Berkel
De rivier de Berkel vormt het middelpunt van deze route. Deze bijzondere rivier ontspringt in Duitsland in de bekende bedevaartsplaats Billerbeck. Voor ze in Nederland aankomt, stroomt ze door Coesveld, Gescher, Stadlohn en Vreden. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. De Berkel is zo’n 110 kilometer lang. Aan de Berkel staat de watertoren van Lochem uit 1835. De geschiedenis van de Berkel gaat terug tot in de Middeleeuwen. Toen werkten landeigenaren en werklui keihard om de rivier bevaarbaar te maken en te houden. In de jaren dertig van de vorige eeuw veranderde de Berkel meer en meer in een rechte rivier. Met de kennis van die tijd werden zo overstromingen verminderd. Sinds 2005 staat de Berkel weer op de agenda van de waterschappen. Natuur die verloren is gegaan, wordt hersteld zonder dat de wateroverlast toeneemt.
Borculo
Midden in het centrum van Borculo ligt de oude watermolen, waar tegenwoordig Restaurant de Olliemölle is gehuisvest. De watermolen is gebouwd in 1552 aan rivier de Berkel. Scheepvaart over de Berkel was vroeger een belangrijke vorm van transport. De wegen over land waren over het algemeen slecht en vervoer over water was een goed alternatief. Door de eeuwen heen werden koloniale goederen naar Duitsland vervoerd, op de terugweg werd hout, aardewerk en kalk meegenomen. Borculo is anno 2009 de thuishaven van Berkelzomp, de Jappe, een nagebouwde schuit die vroeger goederen vervoerde. De zomp wordt nu gebruikt voor toeristische vaartochtjes over de Berkel.
Boerderijmuseum de Lebbenbrugge
Net buiten Borculo vindt u Boerderijmuseum De Lebbenbrugge, een 16e-eeuws, karakteristiek boerenhuis. Het gebouw is in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven en geeft dankzij de authentieke indeling een duidelijk beeld van het boerenbedrijf, zoals dit sedert eeuwen functioneerde – tot aan de mechanisatie in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw. De twee mooie hooimijten en de oude bakoven dragen ook bij aan die sfeer van vroeger. Behalve boerderij was De Lebbenbrugge ook herberg en tolhuis. Het gebouw ligt aan een oude hessenweg, die vroeger een verbinding vormde tussen de steden Zutphen, Deventer en Duitsland. In 1679 kreeg de Heer van Borculo tolrecht, waarvan tot het begin van de vorige eeuw gebruikgemaakt is. De toltarieven staan nog op de gevel. www.lebbenbrugge.nl
Kale Berg en Lochemse Berg
De route gaat door Barchem en komt dan langs de Kale Berg en Lochemse Berg. Twee met grove dennenbomen begroeide stuwwallen die zo’n 180.000 jaar geleden zijn ontstaan in de ijstijd. De naam ‘berg’ is ietwat overdreven, want het hoogste punt van de Lochemer Berg ligt 50 m boven NAP en van de Kale Berg 46 m, ofwel ruim 30m hoger dan de omgeving. De stuwwallen worden omgeven door fraai open essenlandschap met boerderijen. Op het hoogste punt van de Lochemse Berg staat de Belvedère, een stenen uitzichttoren uit 1893. Belvedère betekent ‘mooi uitzicht’. De toren is echter niet meer in gebruik: de hoge bomen belemmeren het uitzicht.
Lochem
Lochem was in vroeger eeuwen een belangrijke vestingstad en heeft stadsrechten sinds 1233. Het stadje Lochem is zeker een bezoek waard. Met het gezellige marktplein, diverse terrasjes en een historisch centrum is het een ideale plek om even af te stappen tijdens de fietstocht. In Lochem kunt u de Berkel verder ontdekken met de Berkelzomp. Onder de titel: "Beleef de Berkel" laten de enthousiaste schippers hun gasten genieten van de historie van de berkelscheepvaart en van de prachtige natuur in het Berkeldal. Dagelijks kan er worden geboekt, kijk op de site voor de mogelijkheden.
Staringkoepel
Breng eens een bezoek aan de historische theekoepel aan de Berkel. Dit historische gebouwtje dateert uit de 19e eeuw, toen de dochter van de dichter Staring, Constantia, de grond verwierf. Ze liet het herenhuis dat er stond, afbreken en van de resten ervan een theekoepel bouwen. Ze koos daarvoor een mooie plaats: een wat hoger gelegen stuk land aan de rivier de Berkel. Als u voor u de Berkel oversteekt uw fiets even laat staan en in oostelijke richting wandelt, komt u bij een pontje waarmee u de Berkel kunt oversteken. Neem dan een kijkje in de Staringkoepel. De Staringkoepel is op authentieke wijze ingericht. U leest er informatie over de geschiedenis en omgeving van de koepel. Op de muur is een van de romantische gedichten van Staring te vinden. Een kunstwerk in de vorm van een rozet aan het plafond is de verbeelding van dit gedicht.
Wijnhoeve Kunneman
Wijnhoeve Kunneman heeft twee wijngaarden met een gezamenlijke grootte van 1.8 ha, waarop 6000 wijnstokken zijn geplant. De druiven worden op natuurlijke wijze geproduceerd en door de Achterhoekse wijnbouwcoöperatie verwerkt tot witte, rosé en rode kwaliteitswijnen. Een bezoek aan onze wijngaard, is een unieke ervaring, mede door de prachtige omgeving, het stiltegebied en coulisselandschap in het buitengebied van Geesteren Gld. In de sfeervol ingerichte wijnproeverij worden van maandag tot en met zaterdag proeverijen gehouden en is er verkoop van wijn.
Theehuis de Busker
Bij Theehuis de Busker kunt u uitrusten van de fietstocht en genieten van een kop thee of koffie met de lekkerste zelfgemaakte taarten, waaronder de specialiteit ‘oma’s appeltaart met boerenjongens en echte slagroom’. Er worden ook diverse gluten- en lactosevrije taarten geserveerd. Daarnaast is er een minibieb waar je gratis een boek kunt lenen. Begin er meteen aan onder het genot van een high tea!