Rondje Doetinchem

Hummelo

Doetinchem

Laag Keppel

Download GPX-bestand
43.24 Km 02:24 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Start- en eindpunt Herberg 't Onland

‘t Onland is gelegen in de Wrange, een fraai stukje Achterhoek tussen Doetinchem en Gaanderen. ‘t Onland is al sinds 1790 een herberg waar handelsreizigers hun paarden lieten rusten. Als ook de innerlijke mens was verzorgd, konden ze hun reis voltooien. Rond 1950 werd, in de tijd dat de koeien nog buiten graasden, de deel omgebouwd tot feestzaal. Jaren later is het boerenbedrijf gestopt om plaats te maken voor het horecabedrijf. Bijna het gehele pand is in 1980 verwoest door een felle brand en herbouwd in originele staat.

Doetinchem

Doetinchem is een meer dan 750 jaar oude historische stad aan de Oude IJssel. Het is de grootste stad in de Achterhoek met ruim 56.000 inwoners. De stad vervult op vele gebieden een streekfunctie en kent een stadsmuseum, verschillende galerieën en drie molens. Verder heeft Doetinchem een uitgebreid winkelcentrum en voetbalclub De Graafschap.

Kasteel Slangenburg

Kasteel Slangenburg is een 17e eeuws kasteel en de inrichting, het meubilair en de wandschilderijen zijn bewaard gebleven. Op het kasteel kan overnacht worden, het is een gasthuis van de nabijgelegen St. Willibrordsabdij. Het park rondom kasteel Slangenburg behoort tot de best bewaarde voorbeelden van de Nederlandse tuinaanleg uit de 17e eeuw. De kenmerken van deze stijl, strakke rechte lijnen met een geometrisch patroon, zijn goed bewaard gebleven. Zo is er een ruim 1 kilometer lange oprijlaan met aan weerszijden in elkaars spiegelbeeld twee vierkante vijvers.

Havezathe De Kemnade

Havezathe De Kemnade is een rijksmonument (historische buitenplaats). In 1862 is het huis grotendeels afgebroken, op de 16e -eeuwse toren na, die van een aanbouw werd voorzien en tot zomerverblijf werd ingericht. In 1957werd de aanbouw vervangen door een huis in de 18e eeuwse stijl. Onder de toren zitten twee verdiepingen keldergewelven onder elkaar. Er werd beweerd dat er een onderaardse gang liep naar de Bluemerhoeve. Toen bij opgravingen bleek dat dat wel eens waar kon zijn, gaf de toenmalige eigenaar opdracht om de sporen te wissen. Het kasteel wisselde veelvuldig van eigenaar en was onder meer het buitenverblijf van de familie Misset. Meer dan een halve eeuw was Jhr. mr. J.A. Beelaerts van Blokland eigenaar van de Kemnade. Hij kocht het in 1955 en bleef er wonen tot zijn dood in 2007.

Stroombroek

Recreatieplas Stroombroek is ontstaan door zandwinning. Rondom Stroombroek zijn Landal Stroombroek en Palestra (sauna en beauty) gebouwd. Ook hebben de Kabelwaterski-baan, Markant Outdoorcentrum en het Land van Jan Klaassen (een pretpark voor kinderen tot acht jaar) er een plek gevonden.

Molen Aurora

Tussen knooppunt 45 en 24 staat Molen Aurora, een ronde bakstenen bovenkruier uit 1870.

Kasteel Keppel

In Laag-Keppel bevindt zich één van de grootste en mooiste kastelen van de Achterhoek, namelijk Kasteel Keppel. Het kasteel stamt uit de 14e eeuw. In 1510 is het in de oorlog tussen Philip van Bourgondië en Karel van Gelre verwoest. Het werd herbouwd in 1582. De volgende herbouw werd in 1615 voltooid. Het kasteel wordt tegenwoordig bewoond door de familie Van Lynden, afstammelingen van de 14e eeuwse eigenaar, Van Pallandt. Het kasteel is alleen toegankelijk na contact met rentmeester Van Lynden.

De Gouden Karper

De Gouden Karper in Hummelo is één van de oudste en meest gerenommeerde horecabedrijven van de Achterhoek. In 1642 was het pand al in gebruik als herberg/ bierbrouwerij.

Kasteel De Kelder

In de Kruisbergse Bossen staat Kasteel De Kelder. Het kasteel, ook wel ‘Havezate Hagen’ genoemd, is van oorsprong een 16e-eeuwse havezate. Na een brand in 1934 werd het gerestaureerd en in gebruik genomen als Streekmuseum (tot 1976). Momenteel kan het kasteel gehuurd worden voor exclusieve gelegenheden en vinden er huwelijksvoltrekkingen en andere activiteiten plaats.

Lees meer
Natuur
Gemarkeerd

Herberg Het Onland

Rekhemseweg 175

TOP Laag Keppel

Dorpsstraat 30

TOP 't Onland

Rekhemseweg 175

TOP Stroombroek

Landweerswal 2
18
36
35
48
46
45
24
86
31
30
30
32
60
33
91
90
38
12
13

Deel deze route