Sluiscomplex Eefde

Kapperallee 55, 7211 CC Eefde | Toon op kaart

Sluis Eefde is een sluizencomplex in het Twentekanaal bij Eefde. Het is een rijksmonument uit 1933 naar ontwerp van Dirk Roosenburg. De sluis is van groot belang voor de scheepvaart en de watervoorziening in een groot deel van Gelderland en Overijssel. Jaarlijks passeren zo'n 15.000 schepen. 

De schutsluis bestaat uit twee sluishoofden met daartussen een schutkolk van 12 meter breed en 140 meter lang. Aan de zuidzijde van de eigenlijke schutsluis voor het oude aflaatwerk, bevindt zich een gemaal. Dat is ook een rijksmonument. Een gemaal om water terug te pompen is nodig, omdat het verval groot is én er bij het schutten veel water verloren gaat.

In april 2020 zijn de tweede sluis en het terrein naast de sluis in gebruik genomen. Het duurde 3 jaar voordat de schepen gebruik konden maken van de diepere en snellere tweede sluis. De tweede sluis verbetert de bereikbaarheid van Twente voor de binnenvaart en geeft hiermee een belangrijke economische impuls aan de regio. De sluis wordt beheerd door Rijkswaterstaat. Qua besturing is de sluis één van de modernste van Nederland.

Vanaf het vrij toegankelijke panoramadeck zijn de schepen en de sluizen goed te zien.

Meer informatie