Smokkelroute lus Oude IJsselstreek

Anholt

Voorst

Megchelen

Gendringen

Download GPX-bestand
26.70 Km 01:47 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Deze route is een verkorte versie van de Smokkelroute. De Smokkelroute is een bewegwijzerde fietsroute door het grensgebied van Voorst, Dinxperlo, Anholt, Megchelen en Gendringen. In dit gebied werd veel gesmokkeld wat veel verhalen en anekdotes op leverde. Deze zijn te beluisteren middels 10 QR-codes langs de route en online na te lezen. Online vind je naast deze verhalen nog meer smeuïge smokkelverhalen. De hele fietstocht is 49 km, tevens in te korten in lussen van 27 (lus Oude IJsselstreek) of ca. 20 km (lus Dinxperlo), gaat zowel over verharde fietspaden als onverharde wegen.

“Iets aan te geven?” Dat was vroeger de normale vraag als je de grens over ging. Als je “iets” bij je had, dan probeerde je bij het “nee” zeggen of schudden zo onschuldig mogelijk te kijken. Als je dat niet kon dan was je de klos!

Huis Landfort

De geschiedenis van dit imposante landhuis vlak aan de grens gaat terug tot 1434. De afgelopen jaren is de buitenplaats in oude luister hersteld: het monumentale koetshuis is herbouwd, het landhuis is volledig gerestaureerd en het landschappelijke park is gerenoveerd.

Megchelen

Dit dorpje in de gemeente Oude IJsselstreek wordt aan drie kanten omsloten door de Duitse grens. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn Huis Landfort, de resten van het voormalige slot Zwanenburg en de Protestantse kapel. Dit zijn allemaal rijksmonumenten.

Lees meer
Natuur
Grensroute

Wasserburg Anholt

Schloß 1

TOP Megchelen

Oranjeplein 1
Download Geluidsfragmenten Lees alle smokkelverhalen
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route