Stelkampsveld Borculo

Borculo

Barchem

Download GPX-bestand
23.97 Km 04:48 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Deze route Stelkampsveld Borculo (STB), gemarkeerd met wit/rode bordjes met daarop ‘Barchem - Stelkampsveld’, is in twee tegengestelde richtingen te lopen, waarvan hierboven één richting beschreven is.

Na wandeldorp Barchem aan de westzijde te hebben verlaten buigt de wandelroute langs het natuurgebied Hagenbeek om via een wijds landschap het Rijkenbargse bos te bereiken, met daarin een mooie Zevensprong-wegwijzer (link: https://www.de-zevensprong.net/locaties_zevensprong.html). Volg hier - uiteraard - de Barchemse routebordjes om verder te gaan naar het Stelkampsveld. 

Natuurgebied Stelkampsveld

Een mooi afwisselend gebied met bos, grasland, heide met vennen, hooggelegen kleine akkers en bochtige zandpaden als onderdeel van landgoed Beekvliet. Een lust voor het oog! Om zeldzame planten als parnassia, klokjesgentiaan en de gevlekte orchis de ruimte te geven geniet Stelkampsveld als Natura 2000-gebied een beschermde status. Hiertoe wordt op veel plaatsen de voedselrijke bovenlaag afgeplagd en de waterhuishouding aangepast.

De Slinge met museumboerderij de Lebbenbrugge

De route gaat verder door het Achterhoekse coulisselandschap, waarna niet alleen de kuitspieren maar ook de armspieren worden aangesproken wanneer met een trekpontje het riviertje de Slinge wordt overgestoken. Ook hier heeft de natuur meer kans gekregen door vistrappen, overloopgebieden, versnellingen en bochten aan te leggen. Museumboerderij de Lebbenbrugge (link: https://www.lebbenbrugge.nl) ligt aan de Slinge, vlak langs de route. Dit was vroeger een tolboerderij; op de buitenmuur staan op een bord de toltarieven nog vermeld.

Borculo

Hierna gaat het verder naar het centrum van het historische ‘waterstadje’ Borculo, langs oude gebouwen, een monumentale dubbele watermolen, stuw, sluis en de thuisbasis van berkelzomp ‘De Jappe’. Bij het verlaten van Borculo schampt de wandelroute aan de omgeleide Berkel, die bij de laatste Berkelverbetering om Borculo heen werd gegraven om een einde te maken aan de voortdurende overstromingen. De Berkel is een riviertje dat in het Duitse Billerbeck ontspringt en bij Zutphen uitmondt in de IJssel. Aan de overkant van de Berkel staan Schotse Hooglanders op landgoed Erve Giegink.

De terugweg naar Barchem gaat via een ander deel van landgoed Beekvliet: een bosachtig kerkepad langs de Slinge waar ijsvogels verblijven, en landhuis Beekvliet. Hierna volgt een landelijk stuk om via het bos ‘plotseling’ weer in wandeldorp Barchem uit te komen.

Lees meer

SP21 Barchem Wandeldorp

Borculoseweg 3

SP41 De Lebbenbrugge

Lebbenbruggedijk 25
M46
E20
M72
E34
N20
N11
N25
N24
N18
N40
B11
M42
M11
A20
I55
G92
M12
M25
I53
M18
I74
G91
I57
I56
I24
I50
I34
I45
I64
I89
W92
M14
M75
M67
M63
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route