TOP-route Megchelen Bruggenhutte

56.50 Km 03:46 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Deze fietstocht doet zowel Nederland als Duitsland aan. Voor wandelaars en fietsers is het vandaag de dag heel eenvoudig om van het ene land naar het andere te gaan. Maar ook erg mooi, vooral langs de groene grensovergangen ‘Landfort’ en ‘Krupop’. En passant ervaar je meteen de verschillen tussen beide buurlanden wat betreft cultuur, architectuur en het dagelijks leven. Onderweg zie je veel boerderijen die onder monumentenzorg vallen en die een herinnering vormen aan het boerenleven van vroeger.

Dinxperlo

Dit grensdorp is in de loop der jaren vastgegroeid aan het Duitse Suderwick. De grens loopt dwars door het dorp. Bezoek de gezellige weekmarkt, luister in het Grenslandmuseum naar verhalen over het smokkelverleden of bezichtig het kleinste kerkje van Nederland.

Megchelen

Dit dorpje in de gemeente Oude IJsselstreek wordt aan drie kanten omsloten door de Duitse grens. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn Huis Landfort, de resten van het voormalige slot Zwanenburg en de Protestantse kapel. Dit zijn allemaal rijksmonumenten.

De Moezeköttel

Dit is een gerestaureerde noodwoning uit de Tweede Wereldoorlog. In de sober ingerichte woning krijg je een goede indruk van hoe men er vroeger leefde. Van 1945 tot 1967 bood de woning, met slechts één slaapkamer, onderdak aan drie verschillende families.  

Gendringen

Gendringen is een van de grotere kernen van de gemeente Oude IJsselstreek. Het dorp ligt pal aan de Duitse grens. In de middeleeuwen was Gendringen een vesting. Vlakbij ligt natuur- en recreatiegebied Engbergen, met onder andere een kinderboerderij en diverse wandel- en fietspaden.

DRU Industriepark

Op de plek waar vroeger de DRU ijzergieterij het kloppende hart van de Achterhoekse bedrijvigheid vormde, is dit unieke gebied ontwikkeld. In de oude fabriekspanden zijn onder andere een cultureel centrum, evenementenhal en innovatiecentrum gevestigd.

Lees meer
Natuur
Grensroute

TOP Welinkbos

Aaltenseweg

TOP Van Hal

Grensweg 13

TOP Megchelen

Oranjeplein 1
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route