Cultuurlandschap en Scholtenboerderijen

36.86 Km 123:00 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De route voert door de kleinschalige bosrijke omgeving rondom Winterswijk en haar vele buurtschappen. Onderweg passeer je de Winterswijkse steengroeven, het natuurgebied Bekendelle en de Aaltense buurtschap De Haart. achterhoek.nl/cultuur_scholten

Startpunt

TOP Berenschot - Wooldseweg 68, Winterswijk-Woold (bij knooppunt 30)

Deze route leidt je langs deze (thee)tuinen: 

De Groene Pleisterplaats*, Buninkdijk 12 Aalten
Theetuin De Wacht, Meenkmolenweg 6 Winterswijk-Corle
Rosenhaege Living Gardens, Bekeringweg 8 Winterswijk-Kotten

(*) Voor bezoek aan De Groene Pleisterplaats ga bij knooppunt 24 RA naar knooppunt 23 (Kotmansweg) en dan meteen LA Heenkamppieperweg. Einde van de weg LA op Blekkinkhofweg. Eerste weg RA naar Prangeweg. Volg Prangeweg (wordt Lieversdijk en Buninkdijk). De Groene Pleisterplaats bevindt zich aan de linkerkant, Buninkdijk 12, Aalten. Ga na je bezoek naar rechts en sla direct LA naar de Haartseweg. Blijf de Haartseweg volgen (wordt Haartweg en Binnenboomweg). Bij splitsing blijf rechts aanhouden (Binnenboomweg volgen). Bij kruising sla LA naar Huttenweg. Volg vanaf hier knooppunt 23. 

Berenschot's Watermolen

In het natuurgebied de Bekendelle bevindt zich de uit 1749 daterende waterkorenmolen Berenschot. Bekendelle is een klein, maar weelderig loofbos, dat wordt doorsneden door de Slingebeek. De oevers van de beek zijn steil en zandig en vormen daardoor een geschikt broedgebied voor de ijsvogel. De ijsvogel is te herkennen aan een bontgekleurd verenkleed en komt - buiten Winterswijk - in Nederland vrijwel niet meer voor. 

Winterswijk

De omgeving van Winterswijk straalt vooral rust uit. Opvallend zijn de typische scholtenboerderijen: statige boerenhuizen temidden van grote boomgroepen. Scholtenboeren hadden tot ver in de negentiende eeuw een bevoorrechte positie in de lokale gemeenschap. Zij traden namens de (adellijke) grondbezitter op als handhaver van orde en recht. Ook hadden zij de zorg voor het landschap. Het kenmerkende coulisselandschap rond Winterswijk, een afwisseling van bosgebieden, houtwallen, beken en boomgroepen is mede aan hen te danken.

Cultuurlandschap

Ook op andere plekken is te zien waarom juist deze streek tot Waardevol Cultuurlandschap is benoemd. In de Steengroeve, juist ten oosten van het dorp Winterswijk, komen de oudste aardlagen van ons land aan de oppervlakte. 
 

Lees meer
Natuur
Culinair
Tuinroute
Gemarkeerd

TOP Berenschot

Wooldseweg 74
27
24
23
18
19
21
20
22
50
29
30
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route