Verhalenbankjesroute Oost

Anholt

Sinderen

Voorst

Bontebrug

46.19 Km 02:34 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

De verhalenbankjesroute Het oosten start vanuit TOP Groot Nibbelink, niet ver van het Idink- en Nibbelinkbos. Via de mooie buitenwegen rondom Sinderen leidt de route je naar buurtschap Bontebrug. Halte Bontebrug, vroeger een onderbreking van de reis, is een museumwinkel, met producten uit grootmoederstijd. Leuk voor een korte stop. Vervolgens fiets je via Voorst, met alpacafarm, een shortgolfbaan en de TOP Van Hal bij de gelijknamige molen en het restaurant, richting het Duitse Anholt. Breng meteen een bezoek aan Kasteel Anholt als je er toch bent. Een klein stuk dezelfde weg terug ga je weer noordwaarts. Heb je het op de heenweg nog niet gezien? Ook bij Sinderen staat een molen.

Onderweg geniet je van de verhalenbankjes, die je vertellen over de omzwervingen van 'De Bedrukte Moeder Gods' van Varsseveld en bevat een feuilleton in het lokale dialect: 'Duvelheurntjes op brandewien'. 

Over de verhalenbankjes

In de vorm van een klaverblaadje zijn in de gemeente Oude IJsselstreek een viertal fietsroutes uitgezet, variërend van ca. 30 tot 50 km, de verhalenbankjesroute. Onderweg maak je kennis met verhalen en gedichten over dit eeuwenoude land, de cultuurhistorie en haar bewoners. De vier routes (noorden, oosten, westen en zuiden) volgen het fietsknooppuntensysteem. Middelpunt is TOP Groot Nibbelink. De routes raken eveneens de TOP’s De Radstake, Van Hal, Megchelen, ’t Onland en DRU Industriepark. 

De onderwerpen die je bij de bankjes hoort of leest wisselt van thema. Terugkerend bij alle klaverblaadjes is een beknopte historie van de plaats of het landschap. Ook volksverhalen, reisbeschrijvingen en columns maken deel uit van het geheel. Dit alles wordt gelardeerd met poëzie. Altijd over de plek waar je je op dat moment bevindt. 

Pak je stalen ros en je smartphone, download de mp3’s (en/of de pdf-bestanden) via verhalenbankjes.nl en ontdek zo het coulisselandschap van Oude IJsselstreek, aangevuld met de mooiste verhalen.

Fotografie:    Hans Mellendijk, Louis Radstaak, Marieke Eijsink e.a.
 

Lees meer

TOP Groot Nibbelink

Nibbelinklaan 12

TOP Van Hal

Grensweg 13
21
51
98
55
93
57
57
56
56
35
54
87
64
92
88
89
66
65
44
69
69
43
44
65
66
89
89
17
99
56
57
57
93
95
98
51
Flyer Verhalenbankjesroute Omschrijving Verhalenbankjes Geluidsfragmenten
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route