Rondje Beltrum

Groenlo, & Beltrum
31.23 Km 01:44 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Na de Tachtigjarige Oorlog werd het katholieke geloof verboden en bezochten de inwoners van deze streek in het geheim kerkdiensten over de grens, in het nabijgelegen Zwillbrock. Veel van de oude kerkenpaden die ze destijds gebruikten, zijn nu hersteld. Deze verborgen paden liepen vanaf boerderijen, langs beken, langs essen, door bossen en langs weilanden. Kortom, je fiets brengt je vandaag op de mooiste plekjes waar je met de auto niet kunt komen. 

Oude Calixtuskerk en Nieuwe Calixtusbasiliek
De protestantse Oude Calixtuskerk stamt uit de Middeleeuwen. In de kerk is een grote glazen wand die het koor scheidt van het schip. In de zijbeuk bevindt zich een nisje met twee schedels, bedoeld om mensen te waarschuwen tegen zonden. Aan de achterkant is een dichtgemetseld raam, waar vroeger bedelaars de kerkdienst konden volgen. De katholieke Nieuwe Calixtusbasiliek is pas na 1900 gebouwd. Vanaf de toren heb je prachtig zicht op Groenlo.

Onze Lieve Vrouw Terhemelopnemingkerk
De kerk in Beltrum, de Onze Lieve Vrouw Terhemelopneming, werd in 1847 in gebruik genomen en werd pas in 1855 een eigen parochie. Tot die tijd bezochten veel katholieken de kerk in Zwillbrock. In de vrij toegankelijke kerktuin staan twee oude bomen die waarschijnlijk rond 1860 zijn geplant. 

Kerkenpaden
In Beltrum was behoefte aan veilige en mooie recreatiepaden, dus werden de oude kerkenpaden hersteld. Er zijn kikkerpoelen aangelegd en knotwilgen geplant. Een deel van de paden loopt door natuurgebieden en over de grond van agrariërs. 

Boerderij Groot Antink
Bij Groot Antink maken ze jam nog op authentieke manier, in koperen pannen. Je kunt hier allerlei Achterhoekse streekproducten kopen, zoals jam, gelei, siroop en versgeplukt fruit.

Havezate Marveld
Op de plaats waar nu het hotel van Marveld is gebouwd, stond het adellijke landhuis Havezate uit de vijftiende eeuw. Het bijzondere hotel verwijst duidelijk naar de rijke historie van vestingstad Groenlo. Je kunt bij Marveld ook op de camping of in een bungalow verblijven. 
 

Startpunten

VVV Inspiratiepunt Groenlo
Kevelderstraat 1
Groenlo
TOP Marveld
Elshofweg 6
Groenlo

Deel deze route