Rondje Lievelde

Groenlo

Lichtenvoorde

Download GPX-bestand
29.00 Km 01:56 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Ben je geïnteresseerd in de historie van ons land? Dan kun je tijdens deze fietstocht je hart ophalen. Dit gebied heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld in de Tachtigjarige Oorlog. Je komt onder andere langs het oude hoofdkwartier van prins Frederik Hendrik, waar nu boerderijmuseum Erve Kots is gevestigd. Ook in Groenlo is de historie nog volop zichtbaar, onder andere in het stratenpatroon, aan de stadsgracht en aan de stadswallen met de kanonnen. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Boerderijmuseum Erve Kots
Het hoofdkwartier van prins Frederik Hendrik tijdens de Tachtigjarige Oorlog bevond zich op de Lievelder Es. Tegenwoordig is hier Boerderijmuseum Erve Kots gevestigd, bekend om zijn pannenkoeken en als openluchtmuseum. Aan de overkant vind je Kaasboerderij Weenink, met een uitgebreid assortiment eigengemaakte zuivelproducten.

Groenlo
In Groenlo herinnert nog veel aan de roemrijke vestinggeschiedenis uit de zestiende en zeventiende eeuw. Op de stadswallen staat het kanon dat is achtergelaten door prins Frederik Hendrik. Ook het Stadsmuseum besteedt veel aandacht aan de Spaanse tijd. 

Lievelde
Kerkdorp Lievelde is ontstaan als krans-esdorp, een vruchtbare es waar boeren zich omheen vestigden. In de omgeving zie je mooie voorbeelden van het zogenaamde kampenlandschap: bouw- en weiland met boerenwoningen.

Engelse Schans
Schansen zijn onderdeel van de insluitingslinie uit de Tachtigjarige Oorlog. Op deze opgeworpen aarden wallen van soms wel zes meter hoog stonden de kanonnen. In 2002 is de Engelse Schans in oude staat hersteld. Vlak in de buurt is een twintig meter hoge uitkijktoren gerealiseerd. Je hebt hier een mooi uitzicht over de omgeving.

Johanneskerk en Bonifatiuskerk
Lichtenvoorde kent twee kerken. De protestantse Johanneskerk werd al in 1646 in gebruik genomen. In de loop der eeuwen is de kerk zo scheef gaan staan, dat in de jaren negentig werd besloten dat hij moest worden gerenoveerd. De katholieke Bonifatiuskerk is pas in 1900 gebouwd. 
 

Lees meer
Cultuur
Natuur
Kerkenpaden
Gemarkeerd

TOP Erve Kots

Eimersweg 4

TOP Marveld

Elshofweg 6

Onthaasten in de Achterhoek

Parallelweg 10
98
99
41
39
51
01
33
33
80
86
37
82
88
31
26
28
27
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route