Langs landgoederen en kastelen in Bronckhorst

Hengelo

Vorden

Bronkhorst

Steenderen

43.39 Km 02:25 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Start: Fiets vanaf De Boomgaard linksaf de Lieferinkweg op. Bij knooppunt 62 ga je linksaf en volg je de bordjes naar knooppunt 55. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Je komt langs...
Huize Baak

Huize Baak is een kasteel en landgoed binnen de dorpsgrenzen langs de weg naar Wichmond in Baak. In 1294 wordt huis Baak voor het eerst genoemd en is in deze tijd in bezit van de graven van Gelre. In 1738 en 1739 werd het herbouwd en vernieuwd met gebruikmaking van enig muurwerk van het middeleeuwse slot. 

Bronckhorst

Met zo’n 170 inwoners en stadsrechten sinds 1344 is Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland. Hoewel het stadje meer het uiterlijk heeft van een pittoresk dorp met authentieke boerderijen en een fraaie ligging te midden van landerijen zijn de herinneringen aan de stedelijke geschiedenis nog tastbaar aanwezig. In de kapel hangen originele wapenschilden en ook op de recentelijke opgeknapte kasteelheuvel waant u zich nog in het verleden. De Bronkhorstermolen is ook een bezoekje waard.

Kasteel Suideras

De eerste verhalen over Kasteel Suideras gaan terug tot 1326. Het huis Suideras heeft in de loop der tijden veel verschillende benamingen gekend. In 1736 werd het omschreven als ‘Soerhuys van outs genaamd Suderaes’. Het huis kende vele bewoners. Eén ervan is August Robbert van Heeckeren. Hij probeerde in de Franse tijd in Winterswijk een soort tegenrevolutie te ontketenen tegen de vrijheidsstrijders.

Sint Martinuskerk

De monumentale Sint Martinuskerk is het meest dominant aanwezig in het dorpje Baak. Andere bezienswaardigheden zijn Huize Baak, de ruïne van Baak, de luistersteen met
verhalen uit WOII, het hertenbos en de vele oude boerderijen in en rond Baak, waarvan de meeste recentelijk zijn opgeknapt en voorzien van fraaie tuinen en boomgaarden.

Landgoed Kieftskamp

Op landgoed Kieftskamp ervaart u het typische Achterhoekse landgoederenlandschap met boerderijen en een sierlijk 18e-eeuws landhuis. Verspreid over het landgoed liggen vier 19e-eeuwse boerderijen. Het huis en boerderijen zijn niet toegankelijk, de wegen en paden op het landgoed zijn vrij voor wandelen en fietsen.

Wichmond en Vierakker

Wichmond en Vierakker zijn twee aan elkaar grenzende dorpen in de Achterhoekse gemeente Bronckhorst. Ze zijn in de loop der tijd dermate met elkaar vergroeid, dat ze doorgaans in één adem worden genoemd. Midden in de prachtige natuur van het landgoed Suideras in Vierakker staat de St. Willibrorduskerk. Deze kerk wordt behalve om haar schitterende ligging geroemd om haar interieur. De kerk is nog niet zo lang geleden volledig gerestaureerd en in 2009 werd zij uitgeroepen tot de mooiste kerk van Gelderland. 

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden stamt uit de twaalfde eeuw, maar was toen totaal anders. Het kasteel, zoals we het nu zien, is voor het grootste deel gebouwd in de zestiende eeuw. Hiervoor was alleen de vierkante toren, die op dit moment nog te zien is, aanwezig. Kenmerkend aan dit kasteel is een ommuurd voorplein met een ophaalbrug. Het kasteel verloor in de loop der eeuwen echter zijn defensieve functie en werd in de negentiende eeuw omgebouwd tot landhuis. 

Kasteel Hackfort

In het midden van de uitgestrekte landerijen ligt het centrum van landgoed Hackfort, het kasteel. Tot het landgoed behoren een kasteel met wandelbos, koetshuis, tuinmanswoning, watermolen en vele boerderijen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt Hackfort door de Spaanse troepen belegerd, geplunderd en vernield. Borchard van Westerholt laat het in 1585 weer opbouwen, nu met twee torens. De laatste ingrijpende wijziging van het complex heeft plaatsgevonden in 1788.

Lees meer
Cultuur
Natuur

Camping de Boomgaard

Lieferinkweg 4

TOP Bronkhorst

Onderstraat 9
55
54
53
97
96
95
99
98
07
50
90
91
87
88
89
93
62
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route