Tuinroute Lochem-Vorden-Zutphen

Vorden

Lochem

Zutphen

Download GPX-bestand
60.06 Km 03:20 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Deze route voert rondom Lochem, Vorden en Zutphen. Lochem heeft vele soorten natuurgebieden en is een prachtige omgeving om te recreëren. Kenmerkend voor deze omgeving zijn de vele landgoederen, zoals Landgoed Ampsen, De Boekhorst en Landgoed Verwolde.

Start- en eindpunt TOP Vorden

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Vorden

Ook Vorden is rijk aan kastelen, de meeste zijn in particulier bezit. De oude landgoederen en kastelen in combinatie met de lommerrijke natuur, geven dit deel van de Achterhoek een karakteristieke sfeer.

Landgoed Kasteel Ampsen

Deze wandeling voert over het Landgoed Ampsen, een fraai landgoed met een flinke oppervlakte bos ten noorden van Lochem. In het midden van het oudste gedeelte bevindt zich Kasteel Ampsen, het grootste van de kastelen in deze gemeente. Het totale landgoed beslaat zo’n 675 hectare, waarvan 375 hectare bos. De boerderijen op het Landgoed Ampsen zijn van het middeleeuws type hallehuis. Dieren en mensen woonden samen in één grote ruimte. De luiken van de boerderijen op het landgoed Ampsen zijn blauwwit, diagonaal gestreept met een donkergroene rand.

Lochem

In de dertiende eeuw kreeg de stad Lochem haar stadsrechten. Vandaag de dag zijn nog altijd gedeeltes van stadsmuren te vinden en ook is de binnengracht nog grotendeels aanwezig. Ook zijn er verspreid in de stad nog diverse 17e-eeuwse huizen te vinden.

Zutphen

De route doorkruist ook een deel van Hanzestad Zutphen, gelegen aan de IJssel en de Berkel. Zutphen kreeg aan het eind van de 12e eeuw stadsrechten. In de late middeleeuwen bracht de Hanze, een Europees handelsverbond van steden, Zutphen veel welvaart. Er verrezen kostbare koopmanshuizen en de stadspoorten werden voorzien van torens. Ook werden tal van kerken en kloosters gebouwd. De stad kreeg de bijnaam Zutphen Torenstad. Veel monumenten uit de Hanzetijd zijn bewaard gebleven.
 

Lees meer
Natuur
Culinair
Tuinroute
Gemarkeerd

TOP Vorden

De Bleek

TOP Zutphen

Houtwal 3

TOP Warnsveld

Rijksstraatweg 10

TOP Bon Aparte

Lochemseweg 37

TOP Bosrijk Ruighenrode

Vordenseweg 6
88
87
83
79
80
77
44
49
45
46
16
15
13
12
74
11
43
76
37
54
55
53
52
51
50
82
85
86
89
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route