Naober Parels van Lochem

Almen, Lochem, Laren, Gorssel, Joppe, & Exel
49.10 Km 00:59 uur Autoroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Wil je veel van de gemeente Lochem zien of is het weer niet lekker genoeg om op de fiets te stappen? Dan is de route 'Noaber Parels van Lochem' een leuke manier om de omgeving te verkennen. Tijdens deze route maak je kennis met de familie Staring en de invloed die ze hadden en hebben om het gebied rondom Lochem, maar je ziet nog veel meer. 

De route start in het centrum van Lochem. Handig is om de auto te parkeren op het parkeerterrein achter de Action (Wapen van Lochem 4 en 6). Hier kun je met parkeerschijf 2 uur gratis parkeren. Verken het gezellige Landstadje Lochem op je gemak. Slenter door de kleine straatjes en drink een kopje koffie bij één van de horecagelegenheden rondom de kerk. Als je het leuk vindt kun je nog een kijkje nemen op de oude Begraafplaats, deze is onlangs geheel opgeknapt en beplant met bijzonder bomen.

Daarna stap je in de auto richting Almen. Je komt langs het door Winand Staring gebouwde landhuis De Boekhorst. In de verte piept het witte Staringkoepeltje tussen de bomen uit. Het koepeltje is te bezoeken. Een korte wandeling langs de Berkel leidt naar het trekvoetveer, waarmee je jezelf naar de overkant helpt. 

In de dorpskern van Almen kun een bezoek brengen aan museum STAAL. De vaste expositie staat geheel in het teken van de familie Staring en de omgeving van Almen. In 2023 kun je ook genieten van de expositie 'Bomen over bomen'. Ook leuk en onwijs lekker is een bezoek aan Landhotel De Hoofdige Boer, vernoemd naar één van Anthony Starings bekendste gedichten. 

Via mooie landwegen rijd je vervolgens richting Eefde en Gorssel. In het chique centrum van Gorssel bevindt zich naast originele winkeltjes, bijzondere galerieën, en leuke horeca-adressen, het grootste museum voor Modern Realistische kunst van Nederland. 

De tweede helft van de route voert langs een aantal van de kastelen en landgoederen die de gemeente rijk is. Je rijdt door het coulisselandschap en ontdekt elke keer weer wat nieuws. Voor je het weet rijd je Lochem weer binnen. 

Deze route is gemaakt bij het artikel over Lochem en Almen in Naober Magazine van juni 2023. Er zijn in totaal vier routes gemaakt  Check de projectpagina.

Download de route

Startpunten

VVV Inspiratiepunt Lochem
Markt 2
Lochem