Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Bij deze route fiets je regelmatig een stukje parallel aan de grens met Duitsland. Nu kun je de grens gewoon oversteken als je dat wilt, maar vroeger kon dat niet zomaar. De douane controleerde streng, waardoor er tal van smokkelpaadjes ontstonden. Helaas zijn die vandaag de dag niet meer zichtbaar. Wat tijdens deze route zeker wél zichtbaar is, is het bijzondere landschap rondom Winterswijk. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.
In 1652 bouwde de heer Adriaen van Eerde tot Pleckepoel deze molen, als bezitting van havezate Het Plekenpol. De watermolen bevindt zich in natuurgebied De Bekendelle, een van de weinige gebieden in Nederland waar de ijsvogel voorkomt.
Bij Kotten lag op de grens met Duitsland een veengebied. Toen men aan beide kanten in de buurt van de grens veen ging steken, ontstond ruzie. In 1766 gingen de heren van Gelre en Münster in onderhandeling en besloten ze grensstenen te plaatsen. Zo ontstond de huidige grens.
Dit is een van de laatste restanten van het uitgestrekte hoogveenmoeras dat ooit de grens markeerde tussen Duitsland en Nederland. Het kwetsbare gebied is aangewezen als Natura 2000 gebied. Er worden maatregelen genomen om verdroging van het veen tegen te gaan. Door het gebied loopt een mooi wandelpad.
Geniet in dit bos van het ven of wandel door het gras- en bouwland met houtwallen. Veel vogels als de boomklever, grote bonte en groene specht voelen zich thuis in dit natuurgebied.
Dit is een van de weinige moerasbossen in Nederland. Bij regenachtig weer staat een deel van het gebied onder water. Als je geluk hebt, ontdek je de ijsvogel of de grote gele kwikstaart. Maar er komen ook bijzondere planten voor, zoals de slanke sleutelbloem en de bosgeelster.