Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Ga vanaf Hamelandroute Snack linksaf de Hamelandroute op, ga bij de Kreuzkapellenweg linksaf naar knooppunt 29. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.
De Ringkampsbulten, een klein, voor het merendeel uit laag hout bestaand bos in een enigszins heuvelachtig terrein. De Ringkampsbulten is met 41 meter boven NAP het hoogste punt van Aalten. De omgeving kenmerkt zich door opvallende hoogteverschillen. De steilranden en glooiingen in het terrein zorgen voor aantrekkelijke zichtlocaties.
Vanaf knooppunt 47 kan je een bezoekje brengen aan Bredevoort (knooppunt 45 volgen, om de route te hervatten terug keren naar knooppunt 47). De Heerlyckheid Bredevoort ontdek je het best wandelend of per fiets door de smalle straatjes van het beschermde gezicht van dit kleine Achterhoekse vestingstadje. Het middeleeuwse centrum heeft liefhebbers van boeken, kunst, geschiedenis, ambacht en muziek veel te bieden. Een wandeling door het unieke vestingpark brengt je helemaal tot rust. Naast de rijke cultuurhistorie kunnen bezoekers ook hun hart ophalen bij de vele fiets- en wandelmogelijkheden in het prachtige buitengebied. Zo ligt een deel ervan in het Nationaal Landschap Winterswijk. Het alom geprezen coulisselandschap wacht erop ontdekt te worden!
De Bekendelle is een beschermd oerbos waar de Boven Slinge doorheen stroomt. Hier kun je de ijsvogel en de grote gele kwikstaart bewonderen. Diverse bijzondere planten groeien er nog in het wild. Rust en stilte overheersen hier.
Even bijkomen van de fietstocht kan bij Berenschot's Watermolen, anno 1652. In de watermolen en buiten op de terrassen aan het water is het optimaal genieten. Terwijl je geniet van je kopje koffie of maaltijd, zie en hoor je hoe het waterrad draait en hoe het water over de stuw valt.
Vroeger was het niet altijd duidelijk bij welk bisdom, graaf of land Kotten hoorde. Dit kwam door alle veroveringen die de graven en bisschoppen op elkaars grondgebied deden. In deze streek ontstonden de natuurlijke grenzen daarom vaak door de ligging van een veengebied. Bij Kotten lag op de grens met Duitsland zo'n veengebied. Van beide landskanten werd veen gestoken, dat gebruikt werd als brandmiddel. Maar toen men van beide landskanten toch te dicht in de grensbuurt veen ging steken, ontstond ruzie. In 1766 gingen de heren van Gelre en Münster in onderhandeling en men besloot grensstenen te plaatsen. Zo ontstond de huidige grens.
In buurtschap Woold vind je prachtige landerijen, scholtenboerderijen, Saksische boerderijen en eeuwenoude monumentale gebouwen zoals de watermolen.
Nu kan de grens met Duitsland gemakkelijk worden overgestoken, maar vroeger ging dat niet maar zo, de douane controleerde streng. Je kon veel geld verdienen met het smokkelen van spullen van de ene kant naar de andere kant. Hierdoor ontstonden tal van smokkelpaadjes. Helaas is er vandaag de dag niet veel meer zichtbaar van het smokkelverleden.