Nationaal landschap de Graafschap - Noordelijke lus

Almen

Vorden

Lochem

Bronkhorst

Zutphen

60.87 Km 03:23 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

"Een prachtige fietsroute, aan de hand van knooppunten, door Nationaal Landschap De Graafschap. De route is te verdelen in twee lussen. Kies je voor het rondje door kastelendorp Vorden of ga je liever door Hanzestad Zutphen. Beide kan natuurlijk ook. Je fietst uiteindelijk (bij beide opties) naar het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst.

Deze fietsroute is te koop bij VVV Lochem. 

Lochem

Als je Lochem binnenkomt, vallen twee dingen op: de spontane begroetingen van de ‘locals’ en de prachtige historische straatnamen als ’t Ei, de Bierstraat of de Brouwhuissteeg. De stadsrechten dateren al sinds 1233 maar nog steeds heerst er de gemoedelijke sfeer van een dorp. 

Grote Veld

Het Grote Veld was vroeger een uitgestrekt heide- en bosgebied met vennetjes. Vandaag de dag liggen er her en der nog veldjes met dop- en struikheide. Dit gebied wordt afgewisseld met weilanden en vormt zo het kenmerkende coulisselandschap.

Vorden

Dit gezellige dorp is vooral bekend vanwege het feit dat het acht kastelen telt, waarmee het een van de meest kastelen-rijke dorpen van Nederland is. Kastelendorp is dan ook een zeer passende bijnaam. Kasteel Vorden staat aan de rand van het dorp, de andere zeven staan er in een kring omheen.

Bronkhorst

Bronkhorst is de kleinste stad van Nederland met slechts ca. 100 inwoners. Met zijn oude boerderijhuisjes, smalle keistraatjes en enkele bezienswaardigheden, is Bronkhorst zeker een bezoekje waard. 

Uiterwaarden

De uiterwaarden zijn buitendijkse gebieden langs de rivier de IJssel. Het zijn merendeels beschermde natuurgebieden. Het is een belangrijk broedgebied voor bijvoorbeeld de aalscholver en ijsvogel. Voor de wilde zwaan, kolgans, kievit en de grutto zijn de uiterwaarden langs de IJssel een van de belangrijkste gebieden in Nederland.

Zutphen

In 1190 kreeg Zutphen, als eerste Gelderse stad, stadsrechten. Omdat Zutphen aan twee waterwegen lag, was het zeer gunstig gelegen voor de handel. Hierdoor groeide Zutphen in het begin van de 14e eeuw uit tot een rijke Hanzestad. 

Almen

Klein maar fijn, dat is Almen. Midden in het groen, aan het riviertje de Berkel vind je dit leuke dorp.
Eigenlijk zou iedereen hier minimaal een keer geweest moeten zijn, want de charme van Almen kun je niet uitleggen, die moet je beleven! En wanneer je in Almen bent, breng dan een bezoek aan Museum STAAL.

Lochemse Berg

Tussen Barchem en Lochem ligt de Lochemse Berg (hoogste punt 49 meter). Een prachtige plek om even de benen te strekken met mooie uitzichtpunten. Midden op de berg staat de Belvédère, vroeger was dit een uitkijktoren maar inmiddels zijn de bomen hoger dan de toren."

Lees meer

VVV Inspiratiepunt Lochem

Markt 2

TOP Vorden

De Bleek

TOP Bosrijk Ruighenrode

Vordenseweg 6

TOP Bronkhorst

Onderstraat 9
13
14
50
82
85
86
89
88
87
91
90
50
37
43
53
04
78
83
79
80
77
44
49
45
46
16
15
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route