Scholtenpad Dagwandeling F

Winterswijk

Bredevoort

22.64 Km 04:32 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Deze wandeling is te starten bij TOP Berenschot, TOP Vreehorst of TOP de Twee Bruggen.

Het Scholtenpad heeft geel-rode markeringen.

Tijdens deze wandelroute van 22 km kom je onderweg onder andere langs:

  • Bredevoort. Dit eeuwenoude vestingstadje met zijn smalle straatjes en oude gebouwen is vooral bekend als Boekenstad. Er zijn veel tweedehands boekenwinkels en antiquariaten. Ook worden hier regelmatig boekenmarkten georganiseerd.

  • Slingeplas. Op dit recreatiegebied vind je een zandstrand, ligweiden, speeltuintjes, douche- en toiletgelegenheid en op drukke dagen een snackbar. Je kunt hier ook prachtig wandelen: binnen een uur loop je vanuit Bredevoort een rondje om de plas.

  • Boven-Slinge. De Boven-Slinge is de grootste min of meer natuurlijke beek in het gebied van Winterswijk. In Duitsland, waar de Boven-Slinge ontspringt, is de beek bijna volledig rechtgetrokken.  Pas over de grens krijgt hij zijn meer natuurlijke, kronkelige loop terug. Net als de andere beken hier stroomt de Boven-Slinge door beekbossen.

  • Berenschot’s Watermolen In 1652 bouwde de heer Adriaen van Eerde tot Pleckepoel deze molen, als bezitting van havezate Het Plekenpol. Terwijl je op het zonnige terras geniet van je kopje koffie, zie en hoor je hoe het waterrad draait en knarst en hoe het water over de stuw valt.

  • Bekendelle Dit is een van de weinige moerasbossen in Nederland. Bij regenachtig weer staat een deel van het gebied onder water. Er komen bijzondere planten en dieren voor. Als je geluk hebt, ontdek je de ijsvogel of de grote gele kwikstaart.

Het Scholtenpad is een wandelroute van bijna 100 kilometer lang in de omgeving van Winterswijk. De route is opgedeeld in meerdere dagwandelingen, waarvan dit er een is.  De naam van de route verwijst naar de scholtenboeren, die een belangrijke stempel op het landschap hebben gedrukt. Je wandelt over zandpaden, door glooiend boerenland en door een bijzonder moerasbos. Na deze wandeling wil je zeker de rest van de route ook een keer lopen!

 

 

Lees meer
Natuur

TOP Vreehorst

Vreehorstweg 43

TOP De Twee Bruggen

Meenkmolenweg 13

TOP Berenschot

Wooldseweg 74

SP02 Station Winterswijk

Stationsstraat
G71
Z28
H47
H43
Z45
V28
V31
V27
Z19
V19
V11
Y70
Y30
Y24
Z61
Z68
Z44
Z77
Z69
Z34
Z39
Z50
SP08
T51
Z38
Z83
Z57
Z42
Z81
G25
G64
G45
G71
SP02
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route