Staringroute

Almen

Vorden

Lochem

Kranenburg

49.70 Km 03:20 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Dat de familie Staring een grote invloed heeft gehad in het gebied rond Lochem en Vorden is geen geheim. A.C.W. Staring was een gevierd dichter. Hij schreef onder andere mooie strofen over het Almens kerkje. In de omgeving werd hij minstens zo gewaardeerd om zijn werk als land – en waterbouwkundige. Het onland rond kasteel De Wildenborch in Vorden wist hij te veranderen in bruikbare landbouwgrond. Voor deze landheer was zijn directe omgeving een voortdurende inspiratiebron. Maar het was niet alleen Anthony die zijn sporen naliet…. Stap op de fiets en ontdek meer over de nalatenschap van de Starings. 

Deze route is bewegwijzerd met roodbruine bordjes met daarop een afbeelding van het beeld van Staring.

Onderweg zie je

Museum STAAL

Muziek, romantiek, landbouw, de Hoofdige Boer en gedichten. Het zijn een paar thema’s die in het museum aan bod komen. Ze verbinden de tijd waarin Staring leefde met het nu. Zo zijn de ideeën die hij had over hoe het land beter bewerkt en bewoond kon worden, van groot belang geweest. Naast de doorlopende expositie over Staring en het omliggende landschap is er een wisselende expositie.

Landhotel De Hoofdige Boer

Het pand is al bijna 2 eeuwen in gebruik als overnachtingmogelijkheid. Sinds 1965 prijkt de naam ‘De Hoofdige Boer’ op de gevel. Vernoemd naar het gelijknamige gedicht. Aan de overkant van de weg is het goed toeven in de gezellige theetuin. Tal van beroemdheden gingen je voor.  

Staringkoepeltje

Verscholen in het groen ligt een theekoepeltje aan de rivier de Berkel. Stap even van de fiets en maak een korte wandeling. Via een klein pontje over de rivier de Berkel trek je jezelf naar de overkant. Het koepeltje is gebouwd in opdracht van dochter Constantia, die op de hoeve Draafsel woonde. In 2004 is het koepeltje volledig in haar oude glorie hersteld. Binnen is een kleine tentoonstelling over het verleden van de theekoepel. 

Oude Begraafplaats in Lochem

Op de oude begraafplaats in Lochem ligt het graf van Winand Staring. Winand, de zoon van de beroemde dichter, was een bekende Nederlandse geoloog. Het praalgraf vind je direct bij de ingang.

De Boekhorst

Met een beetje geluk ontwaar je de contouren van landhuis Boekhorst tussen de coulissen. Het is het huis waar Winand Staring vele jaren doorbracht. 

Kasteel buitenplaats de Wildenborch

Buitenplaats de Wildenborch werd bewoond door de dichter A.C.W. Staring. Het imposante huis staat te midden van 38 hectare deels aangelegde tuin en weilanden en een parkbos. Grote waterpartijen geven huis en park een bijzonder romantisch aanzicht. Het huis wordt nog steeds bewoond door een lid uit de Staring familie.

Lindense Molen – theatertje

In het kleine buurtschap Linde torent de molen boven de huizen uit. In het bijgebouw huist tegenwoordig een theatertje. Staat er een bord met ‘Welkom’ aan de weg, dan is de kans groot dat er een molenaar aanwezig is. Stap dan gerust binnen om een kijkje te nemen. 

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden is één van de acht kastelen in de gemeente Bronckhorst. De geschiedenis gaat terug tot in de 14e eeuw. Wil je meer weten over het kasteel? Er zijn leuke audiotours beschikbaar en je kunt lekker over het terrein dwalen. Je krijgt een kijkje in het dagelijkse leven van de bewoners, want het kasteel wordt gebruikt als woonhuis.  

Beeld van A.C.W. Staring

In het gezellige levendige centrum van Vorden zit de dichter Staring op een boomstam voor zich uit te staren. Een eerbetoon aan de man die zoveel voor de omgeving heeft betekend.

Lees meer
Natuur

TOP De Nieuwe Aanleg

Scheggertdijk 10, 7218 NA
Almen, Nederland

TOP De Zonnebloem

Zutphenseweg 103, 7241 SC
Lochem, Nederland

TOP Vorden

De Bleek, 7251
Vorden, Nederland

VVV Inspiratiepunt Lochem

Markt 2, 7241 AA
Lochem, Nederland
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route