Staringroute

Almen, Vorden, Lochem, & Kranenburg
50.30 Km 03:21 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Dat de familie Staring een grote invloed heeft gehad in het gebied rond Lochem en Vorden, is geen geheim. A.C.W. Staring was een gevierd dichter. Hij schreef onder andere mooie strofen over het kerkje van Almen. In de omgeving werd hij minstens zo gewaardeerd om zijn werk als land- en waterbouwkundige. Hij wist het onland rond kasteel De Wildenborch in Vorden te veranderen in bruikbare landbouwgrond. Maar het was niet alleen Anthony die zijn sporen naliet… Stap op de fiets en ontdek meer over de nalatenschap van de Starings.

Museum STAAL

Muziek, romantiek, landbouw en gedichten. Het zijn een paar thema’s die in het museum aan bod komen. Ze verbinden de tijd waarin Staring leefde met het nu. Naast de doorlopende expositie over Staring en het omliggende landschap is er een wisselende expositie.

Staringkoepeltje

Verscholen in het groen ligt een theekoepeltje aan de rivier de Berkel. Stap even van de fiets en maak een korte wandeling. Via een klein pontje over de rivier de Berkel trek je jezelf naar de overkant. Het koepeltje is gebouwd in opdracht van dochter Constantia, die op de hoeve Draafsel woonde.

De Boekhorst

Met een beetje geluk ontwaar je de contouren van landhuis Boekhorst tussen de coulissen. Het is het huis waar Winand Staring, de zoon van A.C.W. Staring, vele jaren doorbracht. Ook nu is het landhuis nog bewoond, je kunt het dus niet bezichtigen.

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden is een van de acht kastelen in de gemeente Bronckhorst. De geschiedenis gaat terug tot in de veertiende eeuw. Dwaal door de authentiek ingerichte vertrekken en bewonder antieke meubels, schilderijen en houtsnijwerk. Je kunt hier ook een hapje eten of blijven overnachten.

Rivier de Berkel

De rivier de Berkel ontspringt in Duitsland in Billerbeck. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. Laat je eens meevoeren over de Berkel met een van de berkelzompen.

Startpunten

TOP Bosrijk Ruighenrode
Vordenseweg 6
Lochem
TOP Vorden
De Bleek
Vorden
VVV Inspiratiepunt Lochem
Markt 2
Lochem