IJzerwerkroute, Ontdekkingsreis langs de ijzerhistorie

Hummelo

Ulft

Terborg

Doetinchem

Gaanderen

Gendringen

Laag Keppel

Doesburg

Silvolde

Bocholt

Hoog Keppel

Etten

66.50 Km 04:26 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

IJzerwerk, ontdekkingsreis langs de ijzerhistorie, vertelt je het verhaal van de historische ijzerindustrie. De reis gaat van Doesburg (Nederland) naar Bocholt (Duitsland) en volgt de bakermat van deze industrie die zoveel voor de regio betekend heeft. De route verbindt een grensoverschrijdend gebied met bijzonder industrieel erfgoed. Je komt door een zeer afwisselend landschap: landbouwgronden, stadjes, dorpen, bossen, langs kastelen, met ‘nijver in het groen’ ijzergieterijen! Met de auto is de route in één dag te doen, met de fiets adviseren we een overnachting bijv. halverwege in de nabijheid van het DRU Industriepark in Ulft.

De route
De richtpunten van de ca. 66 km lange route zijn de locaties van de 12 gieterijen. Onderweg, rijdend of fietsend door het afwisselende landschap, wordt gewezen op allerlei sporen die er te zien zijn van deze industrie: van directeursvilla’s tot arbeiderswoningen, bijzonder ijzerwerk enz. Met de QR-codes op de locaties beleef je het verhaal. De route zelf in gpx-bestand download je met de QR-code in de brochure, welke verkrijgbaar is bij het VVV Inspiratiepunt. Ook online kun je de brochure bekijken.

De route gaat van Doesburg naar Bocholt. Tip voor fietsers die terugkeren: fiets langs het water, een stuk van de fietsroute Bocholter Aa/Aa-strangroute, en volg de knooppunten om weer richting Ulft te gaan.

Zowel de brochure als de borden op locatie en de website met meer informatie over de locaties, die achter de QR-codes hangt, is in het Nederlands, Duits als Engels.

Lees meer
Cultuur

TOP 't Onland

Rekhemseweg 175

VVV Inspiratiepunt Doetinchem

Burgemeester van Nispenstraat 2

VVV Inspiratiepunt Oude IJsselstreek

Hutteweg 26

TOP DRU Industriepark

Hutteweg 24

LEV Foodbar

Waterstraat 28
Meer informatie More information Weitere Information
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route