Gorssels Goed wandelroute

Gorssel

2.39 Km 00:29 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De wandelroute brengt u langs vele monumenten in de historische kern van het dorp dat dateert uit 1253. U komt o.a. langs de kerk, de dorpsherberg, een zorginstelling, scholen oud en nieuw, een boerderij, de touwslagerij, maar ook langs andere gekoesterde bezienswaardigheden (het Museum More, het Tramstation, industrieel erfgoed zoals het Noorsche Huis) en de groene weitjes, die gelukkig nog steeds in het centrum aanwezig zijn. U wordt geïnformeerd over 21 ‘objecten’, zowel oud als meer eigentijds. Hoewel Gorssel zich ontwikkelde tot een dorp met hedendaagse economische activiteiten behield het ook zijn duurzaam agrarische karakter. Gorssel, met inmiddels meer dan 4.000 inwoners, werd een prominente kunstplaats en een gewild oord voor forenzen en toeristen. Volg de gele bordjes met G G erop.

Gorssel

Gorssel wordt al in 1253 – als Gerstlo – in een oorkonde genoemd. Het ligt in de IJsselvallei met rivierduinen, uiterwaarden (de Ravenswaarden), enken en een molen. De historische kern telt een aantal monumenten waaronder de kerktoren. Met het klassieke gemeentehuis als voorgebouw werd museum MORE gerealiseerd. Gorssel koestert zijn weitjes en dorpsbosjes als ‘groene longen’. Nabij Gorssel bevinden zich uitgestrekte bosgebieden en een fraaie heide. Joppe bezit een kasteel en een kenmerkend ‘halfopen’ landschap.

In Gorssel begint de Graafschap en vervolgens de Achterhoek met haar zo geroemde ‘coulissenlandschap’. Het dorp bezit een afwisselende omgeving met de IJssel, de mooiste rivier van ons land, bossen en heide. De historische Hanzesteden Deventer en Zutphen liggen vlakbij. De kleine agrarische gemeenschap ontwikkelde zich door de komst van nieuwe bedrijvigheid en forenzen sinds het eind van de 19de eeuw.  

Op 11 april 1945 staken de Canadezen hier de IJssel over om het hongerende westen van ons land te bevrijden. Het dorpshart bloeit door een gevarieerd winkelaanbod en gezellige terrassen. Met het Museum voor Modern Realisme (MORE; 2015) en galerieën wordt Gorssel steeds meer tot ‘kunstdorp’, waar cultuur naast natuur hoog in het vaandel staat.

Het pontje over de IJssel, de villa’s op de IJsselduinen, de actieve molen ‘Geertruida Cornelia’, de ooievaars en de biodiversiteit maken de uiterwaarden tot één van de mooiste van Nederland. De 15de-eeuwse kerktoren, de voormalige herberg ‘De Roskam’, het Tramstation, maar ook het vijvertje achter het Huis Amelte en de gastvrije woensdagmarkt maken Gorssel voor inwoners, toeristen en museumbezoekers tot een aantrekkelijke plaats.  Daarbij trekken evenementen als ‘Buitenkunstig Gorssel’, de ‘IJsselbiënnale’ en ‘IJsseljazz’ Gorssel veel bezoekers van buiten het dorp.

Ook in de directe omgeving valt veel te beleven. In nabijgelegen Joppe zijn het kasteel ’t Joppe’ en de bijzondere kerk bezienswaardig. De Gorsselse Heide met vennen werd begin deze eeuw van militair oefenterrein heringericht tot een gebied met hoge natuurwaarden.
Sinds de fusie van 2005 is Gorssel, met ca. 4.000 inwoners, onderdeel van de gemeente Lochem.


Opgenomen foto's

De aanduiding SZU onder de historische foto’s in de objectbeschrijvingen verwijst (met codenummer) naar de toestemming van het Erfgoedcentrum in Zutphen tot opname daarvan. En de aanduiding ‘adr’ betekent dat de foto door dhr. Ad de Ruiter (Gorssel) uit zijn collectie ter beschikking is gesteld. De foto’s met de vermelding ‘JTEFOTOGRAFIE’ zijn in opdracht door de Gorsselse fotografe Janny Schiphorst gemaakt.

Lees meer
Cultuur
Natuur
Culinair

SP19 Museum MORE

Hoofdstraat 28
J54
J72
J64
J52
J76
J35
J40
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route