Graafschaproute-oost

Ruurlo, Vorden, & Lochem
47.85 Km 02:40 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Start: Fiets vanaf De Boomgaard linksaf de Lieferinkweg op. Bij knooppunt 62 ga je rechtdoor en volg je de bordjes naar knooppunt 93. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

1. Tussen Ruurlo en Vorden bevindt zich Huis de Wiersse. De tuinen van de Wiersse blijven steeds verrassen. Van een ‘Wilde Tuin’ met varens en mos tot een strakke rozenparterre. Van een met rozen en kamperfoelie overwelfde pergola tot prachtige beelden en fonteinen. De 16 ha tuin is omringd met 300 ha landgoed. Van mei t/m september worden wekelijks rondleidingen georganiseerd.

2. De vroegst bekende melding van Huis Onstein stamt uit 1494, destijds was het nog een boerderij. De familie Van Hasselholt bouwde hier in het jaar 1613 een landhuis. Ondanks dat het
Onstein alle kenmerken van een havezate bezit is het dat nooit geweest. Het huis en omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek.

3. Bij het Knopenlaantje leggen geliefden uit de omgeving een knoop in een van de takjes van de beuken. Deze knoopjes groeien uit tot mooie lussen, die (hopelijk) standhouden zolang de liefde duurt.

4. Ten noorden van Vorden fietst u door Het Grote Veld, dat vroeger een uitgestrekt heidegebied was. Nu is het grotendeels bebost. Dit bosgebied vormt een aaneengesloten geheel met ’t Waliën en de Velhorst en is één van de grootste aaneengesloten bosgebieden in de Achterhoek. Het is het leefgebied van veel wild en door zijn afwisseling in boomsoorten interessant om per fiets te doorkruisen.

5. Na knooppunt 16, voor de Berkel rechtsaf een zandpad in, ligt het Staringkoepeltje. Het theekoepeltje is zo’n 150 jaar geleden gebouwd. Opdrachtgeefster was de jongste dochter
van de beroemde dichter A.C.W. Staring. Tot aan haar dood in 1893 kwam ze vaak in de koepel om er te genieten van de rust en de natuur. Een gedicht van haar vader is op één van de muren aangebracht. Het koepeltje is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang te bezoeken. Gratis toegang, te bereiken via voetveer over de Berkel.

6. In het centrum van Laren staat een N.H. Waterstaatskerkje uit 1835. De Nederlands Hervormde kerk was toen nog officieel de staatskerk en het ministerie van Waterstaat, verantwoordelijk voor alle rijksgebouwen, leverde de architect.

7. Landgoed Ampsen wordt voor het eerst genoemd in de 14e eeuw. Op de gebouwen van het landgoed zijn de luiken voorzien van wit blauwe strepen, de kleuren van de eigenaren uit de middeleeuwen, familie van Ampsen. Het gebied wordt gekenmerkt door een afwisselend landschap met naald- en loofbossen. Kasteel Huis Ampsen ligt vanaf de route gezien aan de rechterhand. Het huis is niet van binnen te bezichtigen.

8. De Zwiepse Molen is een achtkantige stellingmolen. De molen is oorspronkelijk gebouwd op de Zwiepse Berg bij Barchem, maar vanwege ongunstige windvang een paar keer verplaatst. Sinds 1880 staat de molen op de huidige plek. Bij de molen is horecagelegenheid, een klein koffiemolenmuseum en kunnen diverse meelsoorten worden gekocht.

Startpunten

Camping de Boomgaard
Lieferinkweg 4
Vorden
TOP Vorden
De Bleek
Vorden
TOP De Heikamp
Hengeloseweg 2
Ruurlo
Goossens Lochem
Prins Bernhardweg 11
Lochem

Deel deze route