Kies hieronder jouw startpunt:
Deze fietsroute gaat langs de Berkel, de Oude IJssel, de IJssel en de Slinge.
De Berkel ontspring in het Duitse Billerbeck. Aan de voet van de Baumberge begint het water zijn ongeveer 120 kilometer lange reis naar de monding. Als een kleine beek kronkelt het stroompje zich een weg richting Nederland. In vroegere jaren was de rivier een levendige handelsrivier. Schippers voeren met hun vrachten jenever en zilverzand in platte boten, de Berkelzompen, over het soms onvoorspelbare riviertje. Begin vorige eeuw is de Berkel gekanaliseerd om wateroverlast op de akkers tegen te gaan.
Nieuwe natuur
Het tij is gekeerd. Inmiddels meandert de rivier weer net als voorheen door het landschap. Tussen Almen en Zutphen is de rivier volledig onder handen genomen. De stroom is met 2,5 kilometer verlengd en er is ruimte gecreëerd voor nieuwe natuur. Diep en ondiep water, steile en flauwe oevers wisselen elkaar af. De natuur heeft zich hersteld. Het water is schoner en er is een diversiteit aan flora en fauna teruggekeerd. IJsvogels en oeverzwaluwen nestelen weer in het gebied en er is zelfs een bever gespot.
De Oude IJssel begint in Duitsland onder de naam Issel en loopt daarna via de gemeenten Oude IJsselstreek, Doetinchem en Bronckhorst, waarna ze bij Doesburg in de IJssel uitmondt.
Langs de Oude IJssel zijn verschillende Achterhoekse steden ontstaan. Doesburg ligt op de plaats waar de Oude IJssel en Gelderse IJssel samenvloeien.
Langs de Oude IJssel is ook de Nederlandse ijzerindustrie ontstaan. De ijzergieterijen die hier ontstonden (zoals DRU en Vulcanus) zijn in de voorlopers te noemen van de Hoogovens in IJmuiden. Deze industrie ontstond hier omdat het gebruik kon maken van de ijzeroer die hier in de grond zit. De rivier zorgde daarnaast als transportkanaal.
De IJssel is een aftakking van de Rijn. De rivier loopt van Westervoort via Zutphen, Deventer, Kampen en het Ketelmeer naar het IJsselmeer.
Lang is gedacht dat de IJssel ontstond rond 12 v. Chr. toen de Romeinse veldheer Drusus de Rijn met de Oude IJssel verbond. Het kanaal heette de Fossa Drusiana. Onderzoek van Wageningen University laat zien dat de rivier waarschijnlijk jonger is en pas in de vroege Middeleeuwen water kreeg uit de Rijn.
De Groenlose Slinge is een laaglandbeek die ontspringt achter Winterswijk. Zoals de naam aangeeft loopt de beek langs Groenlo en mondt tussen Lochem en Borculo uit in de Berkel. De Groenlose Slinge heeft niet altijd dezelfde loop gehad. Zo was het een meanderend riviertje dat in vroeger tijden Slinck of Slingen heette, en door de stadsgracht van de vestingstad Groenlo liep. Later is hij verlegd langs het noorden van Groenlo en in de 20e eeuw is hij grotendeels gekanaliseerd voor een efficiëntere waterafvoer. De Groenlose Slinge heeft ook een zuidelijke tak die uit Duitsland komt en bij Winterswijk Nederland binnen stroomt, namelijk de Ratumse Beek.