Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Een fietsroute die je terugbrengt in de tijd. Van de herovering van de Stad Grol in 1627 naar de Tweede Wereldoorlog.
Verlaat Marveld via de achterzijde van het park. Ga na de brug rechtdoor en volg de bordjes naar knooppunt 52.
Het prachtige stukje natuur van de Leemputten is ongeveer acht hectare groot en alleen te bereiken met de waterfiets. Veel mensen kennen deze plek als waar ooit leem gegraven werd voor de steenfabriek in Groenlo.
Je vervolgt de route naar de historische boerderij Het Reirinck, dit is een monument op een schitterend plekje in de Achterhoek. Rustig gelegen in het bosrijke landschap tussen Groenlo en de Duitse grensplaats Zwillbrock.
Na de herovering van de Stad Grol is De Franse Schans volledig verdwenen. De Franse Schans controleerde de weg naar Bredevoort, dit door de ligging van Bredevoort in een moeras. De Franse Schans werd beheerd door de Fransen. Uit oude kaartstudies wist men ongeveer waar de Franse Schans lag. In de hete zomer van 2003 werden door droogte en contouren van de Franse Schans opnieuw, tijdelijk zichtbaar in het landschap.
Het AVOG’s Crash Museum is een museum over de geschiedenis van de Achterhoek tijdens de Tweede Wereldoorlog. In mei 1981 werd het museum voor het eerst opengesteld voor publiek als resultaat van tien jaar onderzoek en voorbereiding. Het museum is een eerbetoon aan de geallieerde vliegeniers die voor onze vrijheid hun leven offerden, maar ook geeft deze permanente tentoonstelling een beeld van de technische kant van de Luchtoorlog.
Frederik Hendrik heroverde Groenlo in 1627 van de Spanjaarden. Voor deze herovering maakt hij gebruik van een insluitingslinie, die zijn soldaten aanlegden. De insluitingslinie werd binnen twee weken gegraven en was voor deze tijd een technisch hoogstandje. De schansen zijn opgeworpen aarden wallen, soms wel tot zes meter hoog, waarop kanonnen stonden. Na de belegering werden de meeste schansen weer plat gegooid om te voorkomen dat de vijand er gebruik van zou kunnen maken. In 2002 is de Engelse Schans in oude staat hersteld. In direct nabijheid van deze schans is een twintig meter hoge uitkijktoren gerealiseerd.
In het Openluchtmuseum Erve Kots laat men zien hoe de Saksische boer vroeger leefde en werkte. Via het Los Hoes, de Schoppe kom je in de oude boerderij “Kots”. De rondgang leidt verder langs de rosoliemolen, de Ambachtsstraat en de houtzagerij. Bij het museum zijn regelmatig demonstraties van ambachten en zijn er diverse kinderactiviteiten.
De route voert je vervolgens door de binnenstad van vestingstad Groenlo. In de 80-jarige oorlog werd bij de Slag om Grol in 1627 gevochten om het stadje Grol, de allersterkste vesting in de Nederlanden. Grol, toen al 21 jaar in bezit van de Spaanse troepen, werd door de stedendwinger Prins Frederik Hendrik veroverd in dertig dagen. Het oude vestingstadje is nog steeds voorzien van bastions en de oude stadsmuur. De gracht met het ravelijn is nog intact.