Nationaal landschap Winterswijk

45.01 Km 02:30 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Het Nationaal Landschap Winterswijk is een gebied van bijna 22.000 hectare groot. Het gebied ligt ingesloten tussen Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde en de Duitse grens. Midden in het gebied ligt Winterswijk. Kenmerkend voor het landschap zijn de vele essen en de kleinschalige verkaveling. Vanwege deze kenmerken riep de Nederlandse overheid het gebied in 2005 uit tot Nationaal Landschap.

Het landschap in dit gebied heeft zich kunnen ontwikkelen door de relatieve afzondering van de rest van Nederland. Dit kon door grote moerassen. Het huidige landschap is halfopen met afwisselend kleine percelen en grote essen met daarnaast bosjes, lanen, houtwallen en af en toe hoogveen. Door de essen is het reliëf opvallend. Ook kenmerkend zijn de meanderende beken in smalle dalen. Ten slotte is de bebouwing vervlochten in het landschap: oude boerderijen, gehuchten en grotere nederzettingen.

Opvallend is de grote, open steengroeve bij Ratum. Afgezien van Zuid-Limburg is dit de enige plaats in Nederland waar geologische afzettingen uit het Tertiair zo dicht aan het oppervlakte komen.

Deze route neemt je mee door het prachtige coullissenlandschap van het Nationaal Landschap Winterswijk. Je fietst achtereenvolgens door de buurtschappen Meddo, Huppel, Ratum, Kotten en Woold. Kenmerkend zijn de glooiende weilanden, houtwallen, bosgebieden en statige scholtenboerderijen. In het begin fiets je langs het recreatiemeer ’t Hilgelo met de Sevinkmolen. Nabij knooppunt 10 bevinden zich Wijngaard Hesselink en de mooie bosgebieden Dottinkraede en het Tenkinkbos. Bij knooppunt 22 kun je een kijkje nemen bij de Winterswijkse Steengroeve, rechts de groeve waarin nog kalk wordt gewonnen, links de oude groeve die tegenwoordig beschermd natuurgebied is. Verderop kun je nabij knooppunt 29 een wijngaard bezoeken, is er net voor knooppunt 31 een kaasboerderij en net na knooppunt 28 een geitenkaasboerderij. Tenslotte fiets je door het fraaie Bekendelle-bos terug naar Winterswijk.

Lees meer
Natuur
Gemarkeerd

VVV Inspiratiepunt Winterswijk

Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1

TOP Sevink Mölle

Meddoseweg 40

TOP Berenschot

Wooldseweg 74
14
07
08
09
10
11
45
32
16
22
50
29
39
39
31
28
27
30
30
21
20
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route