Religieus Rondje

Zieuwent

Aalten

Lievelde

Vragender

Heelweg

48.76 Km 02:43 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Religieus Rondje

Volg deze route via de knooppuntenbordjes. Lichtenvoorde is van oorsprong katholiek. Deze route voert je langs verschillende kerkdorpen in de omgeving. Behalve imposante kerkgebouwen in de dorpscentra, zie je onderweg ook veel Jezus- en Mariabeelden langs de kant van de weg. Ook aan de wat meer aardse behoeften wordt gedacht, want je komt langs diverse horecagelegenheden waar je wat kunt eten of drinken.

Lievelde

Uit archeologische vondsten blijkt dat de omgeving van Lievelde al in de zevende eeuw werd bewoond. Lange tijd had Lievelde geen kerk. De Christus Koning Kerk werd pas in 1954 in gebruik genomen.

Vragender

De kleine, neogotische kerk van Vragender draagt de naam Sint Antonius van Padua. Rechts achterin bevindt zich de Donatuskapel, genoemd naar de beschermheilige tegen onweer. Vroeger kwamen boeren uit de wijde omgeving tijdens onweer een kaars branden in de hoop dat hun boerderij en veestapel gespaard bleef van blikseminslag.

Barlo

Dit buurtschap behoort tot de gemeente Aalten. Rondom het school- en verenigingsgebouw aan de Markerinkdijk is een kleine kern ontstaan. In Barlo vind je Boerderijmuseum de Neeth, waar je een goed beeld krijgt van de manier waarop Achterhoekers vroeger leefden en werkten.

Dale

Dit buurtschap ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op een lage plek: onderaan de westelijke helling van het Oost-Nederlands plateau. In het buurtschap staan diverse oude boerderijen. Je herkent duidelijk het typische, glooiende essenlandschap.

Vennebulten

Dit natuurgebied bestaat uit vennen met heuvels die onder andere begroeid zijn met jeneverbes, heide, grove dennen, eiken en berken. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Lichtenvoorde

De omgeving van Lichtenvoorde bestond vroeger uit moeras. In 1277 werd de Burcht Lichtenvoorde gebouwd bij de ‘voorde’ (doorwaadbare plaats). Vandaag de dag heeft het dorp een gezellig centrum en een prachtig buitengebied.

Zwerfkei

De kei op de markt van Lichtenvoorde weegt 20.000 kilo en is in 1874 vanuit het Vragenderveld hiernaartoe gesleept. Vandaar dat de inwoners van Lichtenvoorde de bijnaam ‘Keienslöppers’ (Keislepers) kregen.

R.K. St. Bonifatiuskerk

Deze kerk werd in 1912-1913 gebouwd aan de Rapenburgsestraat. De architect was Wolter te Riele, die kerken in neogotische stijl ontwierp. Het interieur van de kerk is in de loop der jaren goed bewaard gebleven.

Johanneskerk

Deze protestantse kerk staat op de plek waar eerst een katholieke kapel stond. In 1616 kwam deze kapel in handen van de protestanten. Zij bouwden de huidige Johanneskerk, die in 1646 in gebruik werd genomen. Het orgel bevat nog oud pijpwerk van vóór 1723.

Harreveld

De Sint-Agathakerk in het centrum van Harreveld is vernoemd naar de patrones Agatha van Sicilië. De kerk werd in 1889 in laat-neogotische stijl gebouwd, op de fundamenten van een door brand verwoeste kerk. De oude toren was bij de brand gespaard gebleven en werd opgenomen in de nieuwe kerk.

Zieuwent

Lange tijd werden in Zieuwent geheime missen in schuren, woonhuizen en stallen gehouden. Pas in 1880 werd de huidige Sint-Werenfriduskerk gebouwd, een kopie van de bedevaartsbasiliek uit het Duitse Kevelaer. Het imposante gebouw kreeg de bijnaam ‘Kathedraal van de Achterhoek’.

Lees meer

TOP Erve Kots

Eimersweg 4

TOP Beneman

Winterswijkseweg 9

TOP De Radstake

Twente-Route 8
89
89
32
33
33
80
38
41
40
40
44
65
43
39
66
36
35
54
29
30
18
31
26
28
27
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route