Rond de Venen

Groenlo, Bredevoort, & Vragender
41.39 Km 02:18 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Vragenderveen, waar je met deze fietstocht langskomt. Maar ook de rest van de tocht is zeker de moeite waard! Je rijdt door een afwisselend landschap en doet onderweg twee historische stadjes en enkele buurtschappen aan.

Bredevoort

Dit eeuwenoude vestingstadje met zijn smalle straatjes en oude gebouwen is vooral bekend als Boekenstad. Er zijn veel tweedehands boekenwinkels en antiquariaten. Ook worden hier regelmatig boekenmarkten georganiseerd.

Slingeplas

Op dit recreatiegebied vind je een zandstrand, ligweiden, speeltuintjes, douche- en toiletgelegenheid en op drukke dagen een snackbar. Je kunt hier ook prachtig wandelen: binnen een uur loop je vanuit Bredevoort een rondje om de plas.

Vragender

Dit kleine kerkdorp valt onder de gemeente Oost Gelre. Leuke bezienswaardigheden in Vragender zijn onder andere de ruïne van de Sint Jacobskapel en korenmolen De Vier Winden (met molenwinkel). Voor een pauze kun je terecht bij een van de drie cafés rondom de kerk.

Groenlo

In Groenlo herinnert nog veel aan de roemrijke vestinggeschiedenis uit de zestiende en zeventiende eeuw. Op de stadswallen staat het kanon dat is achtergelaten door prins Frederik Hendrik. Ook het Stadsmuseum besteedt veel aandacht aan de Spaanse tijd.

Natuurpark De Leemputten

In 1892 werd in Groenlo de steenfabriek opgericht, de benodigde klei werd gewonnen op deze plek. In 1975 ging de fabriek dicht en ontstond hier Natuurpark de Leemputten. Je kunt er onder andere wandelen, waterfietsen en spelen.

Korenburger- en Vragenderveen

Het Korenburger- en Vragenderveen is ontstaan toen een grote ijstong zich na de ijstijd terugtrok. Er ontstond een kom waarin zich veenmos ontwikkelde. Nu is dit beschermd natuurgebied waar op afspraak rondleidingen worden gegeven.

Corle

Corle is een buurtschap dat hoort bij de gemeente Winterswijk. Vanuit de eeuwenoude traditie van naoberschap zorgen de bewoners hier voor elkaar in goede en slechte tijden, zoals bij een huwelijk, geboorte of begrafenis.

Startpunten

TOP Beneman
Winterswijkseweg 9
Vragender
TOP Marveld
Elshofweg 6
Groenlo
TOP Haak en Hoek
Holterhoekseweg 6
Groenlo
TOP De Twee Bruggen
Meenkmolenweg 13
Winterswijk Miste

Deel deze route