Graafschaproute Zuid

Ruurlo

Hengelo

Vorden

49.19 Km 02:44 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Ontdek de kastelen en uitgestrekte bosgebieden van De Graafschap, het meest noordwestelijke deel van de Achterhoek. Deze fietsroute voert je door het groene landschap tussen Hengelo, Vorden en Ruurlo. Je komt langs verschillende landgoederen en kastelen en doet ook nog even het grootste doolhof van Nederland aan. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

1 Hengelo (Gld)

Van oudsher staat Hengelo bekend om zijn paardenmarkten. Vandaag de dag vinden er geregeld paardenwedstrijden en motorevenementen plaats, die liefhebbers uit heel Nederland trekken.

2 Landgoed Hackfort

Talrijke bezienswaardigheden in een kleinschalig landschap: dat is Landgoed Hackfort ten voeten uit. Al wandelend of
fietsend ontdek je tientallen authentieke Achterhoekse boerderijen, een kasteel, een parkbos, een moestuin, een watermolen en een boomgaard.

3 Kasteel Vorden

Kasteel Vorden is het hele jaar open voor bezichtiging. Dwaal door de authentiek ingerichte vertrekken en bewonder antieke meubels, schilderijen, beelden, houtsnijwerk en porselein uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Je kunt hier ook een hapje eten of blijven overnachten.

4 Landgoed Kieftskamp 

Op dit landgoed tref je een landhuis uit de achttiende eeuw aan en vier boerderijen uit de negentiende eeuw. De gebouwen zijn niet toegankelijk, maar over de mooie wegen en paden op het landgoed mag je vrij wandelen en fietsen.

5 Huis Onstein

De familie Van Hasselholt bouwde dit landhuis in 1613. Ondanks dat het Onstein alle kenmerken van een havezate bezit, is het dat nooit geweest. Het huis en zijn omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek.

6 Kasteel Ruurlo

Dit kasteel is vanaf de vijftiende eeuw in handen van de adellijke familie van Heeckeren geweest. Begin jaren tachtig werd de televisieserie ‘De Zevensprong hier opgenomen. Sinds 2017 is Museum MORE er gevestigd.

7 Doolhof Ruurlo

Dit is qua oppervlakte het grootste doolhof van Nederland. Het doolhof stamt uit 1891 en de lengte van de paden is maar liefst 1188 meter. Doolhof Ruurlo is van april tot en met oktober dagelijks geopend.
 

Startpunten

TOP De Heikamp – Hengeloseweg 2 - Ruurlo
TOP Hengelo – Bleekstraat 3 - Hengelo
TOP Vorden – De Bleek - Vorden

Lees meer

TOP Vorden

De Bleek

TOP Hengelo

Bleekstraat 3

TOP De Heikamp

Hengeloseweg 2

Buitengoed 't Sikkeler

Sikkelerweg 8

Trattoria Municipio

Raadhuisstraat 20
93
62
63
64
64
65
66
66
68
67
72
55
54
53
97
96
92
91
87
88
89

Deel deze route