Onder vuur

18.10 Km 01:12 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Ik ben Harmen en woon met mijn ouders op een boerderij dicht bij Groenlo. Op het land van mijn vader staat het legerkamp van de prins. Op een dag kwam Bregje bij ons op de boerderij. Ze vroeg mij haar te helpen om de stad in te komen en haar vader te zoeken. Gelukkig ken ik alle sluippaadjes rond de stad. We nemen je mee langs de plekken waar wij zijn geweest tijdens onze zoektocht. Onderweg vertellen we je over het oude Groenlo.
De route is tegen betaling verkrijgbaar bij de VVV in Groenlo en Lichtenvoorde.

1. Erve Kots Herberg en Museum

Eeuwenlang stond hier een boerenherberg die onderdak bood aan vele reizigers. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was dit het belangrijkste punt van de insluitingslinie van het Staatse leger. Het was de plek waar Prins Frederik Hendrik verbleef. Nu is er een openluchtmuseum en pannenkoekboerderij gevestigd.

2. Vestingstad Groenlo

In Groenlo herinnert nog veel aan de roemrijke vestinggeschiedenis uit de zestiende en zeventiende eeuw. Op de stadswallen staat het kanon dat is achtergelaten door prins Frederik Hendrik. Ook het Stadsmuseum besteedt veel aandacht aan de Spaanse tijd.

3. Ravelijn

Een stadsmuur en een gracht boden Groenlo bescherming tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In de gracht waren ravelijnen gemaakt. De vijfhoekige eilandjes hadden geen dode hoek. Verdedigers van de stad konden vanaf een ravelijn de aanvallers constant onder vuur nemen. Na de oorlog is er in Groenlo één ravelijn bewaard gebleven.

4. Noorder Bastion

De Spanjaarden hebben dit bastion aangebracht ter verdediging van Groenlo. Een bastion is een uitbouw aan een vestingmuur. Toch heeft Prins Frederik Hendrik in 1627 tijdens de Slag om Grolle de stad heroverd. Het kanon op het Noorder Bastion was zijn cadeau voor de Grollenaren.

5. Lievelde

Uit archeologische vondsten blijkt dat de omgeving van Lievelde al in de zevende eeuw werd bewoond. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had het leger van Prins Frederik Hendrik hier zijn hoofdkwartier. Vandaag de dag is Lievelde een gezellig kerkdorp.

Lees meer
Natuur

Groot Antink jammakerij, winkel en boerderijcamping

Vredenseweg 106

Torenbeklimming Calixtusbasiliek

Kerkstraat 8
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route